USD
НБУ
39.52
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.36
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 6 9 8 4 0 (+1120)
USD
НБУ
39.52
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.36
Готівка
42.95

Чому мирні жителі не їдуть із Бахмута: Коротко з репортажу Wall Street Journal

Серед головних причин залишатися в одній із гарячих точок України – хвороби та бідність
Бахмут
Бахмут, січень 2023
Джерело: The Wall Street Journal

У Бахмуті Донецької області, який з липня штурмують російські війська, як і раніше, мешкає кілька тисяч цивільних. Видання Wall Street Journal випустило репортаж із міста, розповівши, зокрема, чому мешканці не евакуюються. Загалом на це є чотири узагальнених причини. 

1. Хворі та їхні родичі

Родина Тетяни Менжакової залишається у Бахмуті через її 85-річну бабусю. Жінка потребує догляду, вона "занадто слабка, щоб покласти дрова в піч", але відмовляється їхати. "Бабуся каже: "Я пережила минулу війну, переживу і цю", – каже Тетяна.

23-річна Менжакова – психолог, зараз вона як волонтер допомагає людям в одному з чотирьох Пунктів незламності, відкритих у Бахмуті. Він обладнаний у підвалі, де раніше був боксерський зал. Там часто бувають молодші брат та сестра Тетяни. 14-річна Вікторія не може вчитися – школи у місті закриті, стабільного інтернету немає.

Бахмут, січень 2023
Джерело: The Wall Street Journal

2. Ті, хто не має коштів

Журналісти не розповідають тут конкретних історій, але зазначають, що на їхнє рішення залишитися у місті впливають історії мешканців з наступної групи (ті, хто повернувся)

3. Ті, хто виїхав і повернувся

68-річний Федір Глотов після початку війни поїхав до Золочева Львівської області разом зі своєю недієздатною племінницею та її п'ятирічною дочкою. Там у них закінчилися гроші, і сім'ї довелося повернутися до Бахмута. Тепер вони щодня приходять у ще один Пункт незламності за їжею, ліками та щоб зарядити телефони. "Це мій будинок. Тут я знаю кожну вулицю", – каже Глотов.

Бахмут, січень 2023
Джерело: The Wall Street Journal

Також видання зі слів мешканців Бахмута описує історії людей, які поїхали до Дніпра, витратили всі гроші та повернулися.

4. Ті, хто чекає на російську армію, чи кому все одно

Бахмут, січень 2023
Джерело: The Wall Street Journal

Журналісти наводять як приклад 62-річну мешканку, яка каже, що не бачить сенсу їхати до Дніпра, бо вважає, що "російська армія захопить і це місто". Жінка називає себе "радянською людиною" і сумує за часом, коли Росія та Україна жили у мирі. 

***

2020 року в Бахмуті жили 73 тисячі осіб. Тепер голова адміністрації Донецької області Павло Кириленко заявив, що в місті залишилося менш ніж вісім тисяч мешканців. 18 січня представник 24-ї окремої механізованої бригади ЗСУ, яка захищає Бахмут, сказав, що в Бахмуті залишилося 5% мешканців.

Читайте також:
Електронний кабінет військовозобов'язаного з'явиться у травні в форматі застосунку: Як він працюватиме Електронний кабінет військовозобов'язаного з'явиться у травні в форматі застосунку: Як він працюватиме
США ввели санкції проти компаній, які підтримують російський ВПК: У списку є китайські підприємства США ввели санкції проти компаній, які підтримують російський ВПК: У списку є китайські підприємства
Зеленський звільнив главу департаменту кібербезпеки СБУ Вітюка Зеленський звільнив главу департаменту кібербезпеки СБУ Вітюка
"Найцікавіше почнеться після вето": Політолог стосовно законопроєкту про іноагентів у Грузії