USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30
Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

Через дефіцит фахівців роботодавці змушені підвищувати зарплати, – НБУ

Нацбанк зазначає, що пожвавлення економічної активності в серпні 2024 року зумовило й подальше збільшення кількості вакансій
завод, робота, кадри
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

В Україні залишається дефіцит фахівців, тож зарплати там, де бракує кадрів, поступово збільшуються. Національний банк України оприлюднив Макроекономічний та монетарний огляд за вересень.

В публікації зазначається, що пожвавлення економічної активності в серпні 2024 року зумовило й подальше збільшення кількості вакансій. У серпні найбільше зросла кількість вакансій в охороні та безпеці (у 4,6 раза), телекомунікаціях (на 45%) та охороні здоров’я (на 34%).

"Після шоку, викликаного проблемами з енергопостачанням у попередні місяці, у серпні, за опитуванням підприємств, відновилося й зростання кількості працівників", – йдеться в повідомленні.

Водночас пропозиція робочої сили залишалася обмеженою через наслідки війни, зазначили в НБУ. За даними Центру Разумкова, 73% працюючих вважають мобілізацію проблемою для ринку праці.

Згідно з опитуванням ФОП від ЄБА, 64% підприємств назвали мобілізацію чинником, що має найбільший негативний вплив на бізнес.

Зарплати

Дефіцит кадрів, особливо кваліфікованих, залишається високим. Після незначного зменшення, яке, ймовірно, було викликане зменшенням попиту через зупинки в роботі підприємств унаслідок перебоїв з енергопостачанням, за даними ІЕД, дефіцит кваліфікованих працівників сягнув нового максимуму.

За опитуванням Центру Разумкова, 60% працюючих (роботодавців, найманих працівників, працюючих співвласників підприємств, самозайнятих) вказали на дефіцит кадрів на своєму підприємстві.

"Тиск з боку нестачі працівників зумовив подальше збільшення реальних зарплат", – йдеться в огляді.

Тим часом щоб вивести із "тіні" людей, які отримують зарплату "у конвертах" та не сплачують податки, уряд розглядає низку заходів за принципом "воюй або працюй".

Також в Україні запустили безоплатну програму "Розширення професійного потенціалу жінок у сфері пасажирських перевезень". Вона, зокрема, призначена для навчання жінок на водіїв автобусів

Читайте також:
Уряд пропонує заморозити мінімальну зарплату та соціальні виплати у 2025 році Уряд пропонує заморозити мінімальну зарплату та соціальні виплати у 2025 році
В Україні запровадять принцип В Україні запровадять принцип "воюй або працюй", – Шмигаль
Цьогоріч 1872 компанії заборгували зарплату працівникам Цьогоріч 1872 компанії заборгували зарплату працівникам
За рік середня зарплата українців зросла майже на три тисячі гривень За рік середня зарплата українців зросла майже на три тисячі гривень