USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05
Втрати орків: 4 3 9 9 7 0 (+780)
USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05

Чи шкідливі снаряди зі збідненим ураном, які Британія обіцяла Україні: Роз’яснення США

Снаряди зі збідненим ураном не несуть жодної радіаційної небезпеки
 Танк Challenger 2
Джерело: відкриті джерела

Якщо російські окупанти так переймаються, аби їхні танки були цілими, нехай виведуть їх з України, як і загалом всі свої війська. Про це заявив координатор Ради нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі на брифінгу.

Кірбі в такий спосіб прокоментував реакцію Кремля на анонсовані постачання в Україну британських снарядів зі збідненим ураном.

"Цей вид боєприпасів є достатньо поширеним і використовується впродовж десятиліть. Я думаю, тут насправді йдеться про те, що Росія просто не хоче, аби Україна продовжувала виводити з ладу її танки", – сказав він.

Представник Білого дому наголосив, що снаряди зі збідненим ураном не несуть жодної радіаційної небезпеки.

"Якщо у росіян це справді викликає занепокоєння і вони дуже стурбовані тим, щоб їхні танки залишалися повністю боєздатними, вони можуть просто вивести їх з України, назад до РФ", – додав Кірбі.

Що цьому передувало

Велика Британія надасть Україні снаряди зі збідненим ураном, що призначені для танків Challenger 2. Про це повідомила заступниця міністра оборони Британії Анабель Голді, йдеться на сайті парламенту.

"Окрім надання Україні ескадрону основних бойових танків Challenger 2 ми забезпечимо боєприпаси, включаючи бронебійні снаряди, які містять збіднений уран", – сказала вона.

За словами Голді, такі снаряди мають високу ефективність для ураження сучасних танків і бронетехніки.

Що відомо про снаряди зі збідненим ураном? 

Збіднений уран – метал високої щільності (приблизно втричі вищий за щільність заліза), у військовій промисловості використовується для виробництва комбінованої броні та бронебійних підкаліберних снарядів.

Наразі йдеться про снаряди APFSDS, які виготовляє промисловість США та Великої Британії. Збіднений уран там є лише в наконечнику снаряда, радіоактивність такого матеріалу удвічі нижча, аніж у природнього урану. Простіше кажучи, снаряд APFSDS "не фонить" радіацією.

Снаряд APFSDS, що має наконечник зі збідненим ураном
Джерело: відкриті джерела

Наконечник зі збідненого урану на APFSDS має здатність самозагострюватись під час пробиття броні ворожого танка. При "стиранні" наконечника об броню виникає пирофорний пил із часточками урану, що здатний самозагорятись при контакті з повітрям, що також посилює ударну потужність APFSDS. Справді, пил з часточками збідненого урану – це токсичний матеріал, небезпечний для живих людей. Це може підвищити ризик онкологічних захворювань та інших проблем зі здоровʼям.

Але, як пояснюють журналісти польського видання Defence24, піймати свою долю небезпечних речовин під час такого вибуху зможуть хіба що росіяни, в танк яких влетів той самий APFSDS.

Снаряд APFSDS, що має наконечник зі збідненим ураном
Джерело: відкриті джерела

Що кажуть росіяни 

Раніше голова російської делегації на форумі ОБСЄ зі співпраці в галузі безпеки Костянтин Гаврилов заявляв, що РФ розцінюватиме використання Україною снарядів з урановим наконечником як застосування "брудних" ядерних бомб. 

Новини за темою: "Відсутній шоковий фактор": Експерт пояснив, чому РФ вже не буде застосовувати ядерну зброю

"Попереджаємо західних спонсорів київської військової машини від заохочення ядерних провокацій і шантажу. Нам відомо, що на озброєнні танка Leopard-2, так само як і БМП Bradley і Marder, є підкаліберні бронебійні снаряди з урановими сердечниками, застосування яких веде до зараження місцевості, як це сталося в Югославії та Іраку. У разі поставки Києву таких снарядів для натовської важкої військової техніки ми розглядатимемо це як застосування проти Росії брудно-ядерних бомб з усіма наслідками, що випливають", – зазначив Гаврилов.

Читайте також:
Британія модернізує дрони для України, щоб росіяни не змогли їх Британія модернізує дрони для України, щоб росіяни не змогли їх "посадити"
Британські військові не змогли б воювати з Росією довше ніж два місяці, – The Telegraph Британські військові не змогли б воювати з Росією довше ніж два місяці, – The Telegraph
Британія на тлі нової атаки на російський НПЗ засумнівалася, що РФ зможе захистити всі свої нафтові заводи Британія на тлі нової атаки на російський НПЗ засумнівалася, що РФ зможе захистити всі свої нафтові заводи
БпЛА й ППО: Велика Британія надає новий пакет допомоги Україні БпЛА й ППО: Велика Британія надає новий пакет допомоги Україні