USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Болгарія скасує заборону на імпорт української агропродукції

Проти рішення урядовців вже виступили болгарські аграрії
зерно

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Болгарія з 15 вересня скасує заборону на імпорт української агропродукції. Відповідне рішення затвердив комітет з питань економічної політики та інновацій парламенту країни, повідомляє Forbes Bulgaria.

За таке рішення проголосували 10 членів комітету. Четверо були "проти", двоє "утрималися".

Однак остаточне рішення щодо скасування заборони буде прийняте на засіданні болгарського парламенту.

Про що йдеться у рішенні комітету

Там йдеться, що Болгарія не підтримує продовження після 15 вересня надзвичайного заходу щодо заборони імпорту до Болгарії, Польщі, Угорщини, Румунії та Словаччини насіння пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику з України.

Тож члени комітету у документі дають доручення Раді міністрів вжити необхідних заходів для висловлення цієї позиції.

Позиція болгарських фермерів

Вони заявили, що шоковані рішенням чиновників. Зокрема, голова Національної асоціації виробників зерна Ілія Проданов зазначив, що рішення не містить аналізу наслідків, які виникнуть із нього, а текст "ставить під загрозу болгарських виробників".

На його думку, таке рішення загрожує аграрній галузі в країні. Проданов попередив, що нинішня напруга в секторі "колись виллється надзвичайно масштабно" і наголосив, що асоціація захищатиме інтереси виробників "усіма можливими способами".

Нагадаємо, ми писали, що Польща продовжила заборону на імпорт української сільськогосподарської продукції після 15 вересня. У відповідь на це український прем'єр Денис Шмигаль заявив, що Україна буде змушена звернутися до арбітражу Світової організації торгівлі (СОТ) щодо компенсації збитків через блокування Польщею експорту українського зерна. 

Зазначимо, Польща з 15 квітня заборонила перевезення української сільгосппродукції по своїй території. А з 19 квітня була введена повна заборона на експорт української агропродукції. Таким чином Польща стала першою країною ЄС, що заборонила імпорт з України зерна та інших продуктів харчування. Уряд країни планував закупити зерно у сховищах польських фермерів з доплатою та зберегти субсидії для аграріїв.

Голова правлячої консервативної партії "Право і справедливість" Ярослав Качинський наголошував, що Польща залишається союзником і другом України. Однак країна зараз повинна зробити все можливе, щоб уникнути кризи у польському селі.

А от в Євросоюзі вже пригрозили Польщі введенням штрафних санкцій, якщо та продовжить заборону на експорт українського зерна.

Читайте також:
Україна вийшла на довоєнний рівень експорту, побивши рекорд у квітні Україна вийшла на довоєнний рівень експорту, побивши рекорд у квітні
Мінагрополітики прогнозує цьогоріч скорочення урожаю зернових до 52,4 млн тонн Мінагрополітики прогнозує цьогоріч скорочення урожаю зернових до 52,4 млн тонн
Вихід на світовий ринок: Український виробник військових рацій Himera отримав постачальника в США Вихід на світовий ринок: Український виробник військових рацій Himera отримав постачальника в США
З порту З порту "Південний" одним судном вивезли майже 200 тисяч тонн вантажів. Це рекорд від початку великої війни