USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Біля запорізького острова Хортиця виявили понад дві тисячі археологічних пам’яток: Що потрапило до рук дослідників?

В основному серед знахідок – фрагменти кераміки, предмети з кременю та металу
Хортиця
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Працівники Національного заповідника "Хортиця", виявили понад дві тисячі археологічних пам’яток біля острова Хортиця. Дослідники змогли зібрати артефакти через падіння води, яке сталося через руйнування Росією Каховської ГЕС. Про це передає "Радіо Свобода".

У Запоріжжі вже відкрили спеціальну виставку, на якій представили частину знахідок. Це предмети різних габаритів. Їхній часовий проміжок охоплює період від VII тисячоліття до нашої ери, закінчуючи добою козацтва.

Автори додають, що особливістю експозиції є те, що частину знахідок археологи виявили буквально один-два тижні тому. До таких, наприклад, належить бронзовий кинджал доби пізньої бронзи – ІІ тисячоліття до нашої ери.

Біля острова хортиця, що в Запоріжжі виявили понад 2 тисячі археологічних пам’яток
Джерело: Радіо Свобода

"Взагалі метал на пам’ятках доби пізньої бронзи зустрічається дуже рідко. Якщо кераміки дуже багато, то такі бронзові речі були фактично як золото на той час. Тому кожна знахідка з таких унікальна. Аналогічний кинджал було знайдено у 2004 році на острові Хортиця, де у нас зараз побудований новий міст. Бронзові знахідки дуже-дуже рідкісні. У нас на сьогодні в колекції заповідника нараховується три кинджали, два серпи і прикраси", – розповіла старша наукова співробітниця заповідника "Хортиця" Тетяна Шелеметьєва.

Зазначається, що всі представлені на виставці експонати у національному заповіднику "Хортиця" планують використати згодом для реекспозиції музею запорозького козацтва.

Біля острова хортиця, що в Запоріжжі виявили понад 2 тисячі археологічних пам’яток
Джерело: Радіо Свобода

Скільки предметів вже потрапило до рук дослідників?

Після падіння рівня Каховського водосховища до фондозбірки національного заповідника "Хортиця" передали вже більш ніж дві тисячі предметів.

"Частина предметів є в опрацюванні нашими співробітниками – до фондозбірки не передані, а саме опрацьовуються. В основному це фрагменти кераміки, предмети з кременю, предмети з металу", – зазначила т.в.о. генерального директора заповідника "Хортиця" Світлана Охріменко. 

Зараз дослідники продовжують опрацьовувати історичні артефакти.

"Робота продовжується і буде тривати постійно, оскільки територія достатньо велика. По-друге, однозначно змінюється рельєф після дощів, після розмивання узбережжя. Відповідно, співробітники задіяні в археологічній експедиції обстежують узбережжя", – додає Охріменко.

Також, за її словами, часто буває таке, що великогабаритні предмети виявляють на тих ділянках, де дослідники вже попередньо проводили огляд. Особливо це стосується виявлення нових човнів, особливо човнів-довбанок.

Ми писали, що на раніше затопленій ділянці берега Національного заповідника "Хортиця" знайшли старовинний човен-моноксил.

Читайте також:
Митрополиту УПЦ (МП) Луці СБУ повідомила про підозру: Провокував релігійну ненависть Митрополиту УПЦ (МП) Луці СБУ повідомила про підозру: Провокував релігійну ненависть
У Запорізькій області побудують перші п'ять підземних шкіл У Запорізькій області побудують перші п'ять підземних шкіл
Радикальною альтернативою відновлення Каховського водосховища є відмова від будівництва нової греблі на місці зруйнованої, – еколог Радикальною альтернативою відновлення Каховського водосховища є відмова від будівництва нової греблі на місці зруйнованої, – еколог
Трагедія зі 128-ю бригадою на Запоріжжі: СБУ назвала ймовірну версію подій Трагедія зі 128-ю бригадою на Запоріжжі: СБУ назвала ймовірну версію подій