USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Безгін: Історія про безпековий компонент у відкритті е-декларацій є дещо маніпулятивною

Народний обранець припустив, що вже до кінця вересня законопроєкт про декларування буде ухвалений, зокрема, з зауваженнями президента і набуде чинності
Безгін
Народний депутат України Віталій Безгін
Джерело: відкриті джерела

Е-декларування має повернутися, оскільки це вимога українського суспільства та міжнародних партнерів. А теорія про те, що через е-декларацію буцімто можна дізнатися адресу проживання чиновника чи будь-кого – маніпуляція. Бо ж конкретні адреси в е-декларуванні приховані і ніколи не оприлюднювалися. Про це в ефірі UWN пояснив народний депутат України від фракції "Слуга народу" Віталій Безгін.

"На мій погляд, історія про безпековий компонент в контексті хто де живе (з точки зору прихильників цієї теорії), вона є дещо маніпулятивною. Тобто я розумію, чому декларації були закриті безпосередньо наприкінці лютого 2022 року. Там зрозуміло: велика кількість, зокрема, чиновників, можновладців мешкали в Києві, а російські війська стояли під Києвом. І це дійсно було безпосередньо про фізичну безпеку. Зараз вже говорити про якісь теорії, що "хтось буде знати, хто де мешкає", "туди прилетить ракета", вибачте – це маніпулятивна маячня. Більше того, якщо ми кажемо про конкретні адреси, то конкретні адреси в публічній складовій декларації якраз-таки з метою безпеки не будуть оприлюднені і ніколи не оприлюднювались. Якщо ми кажемо про обсяг всього майна, звісно, вони мають бути публічними і суспільство має розуміти дійсно в кого сталися які зміни і в тому числі за півтора року від початку повномасштабного вторгнення", – заявив Безгін.

Власне, враховуючи це, нардеп зазначив, що накладення ВЕТО на той законопроєкт про декларування, який був прийнятий Верховною Радою, – абсолютно передбачувано. Тому що, крім того, що декларування – це вимога українського суспільства, це ще вимоги наших міжнародних партнерів. Цей факт теж треба враховувати, оскільки Україна прагне до кінця року розпочати перемовини щодо повноправного членства в Європейському Союзі.

Відтак народний обранець припустив, що вже до кінця вересня законопроєкт про декларування буде ухвалений, зокрема, з зауваженнями президента і набуде чинності.

Е-декларування: Бути чи не бути?

З початком повномасштабного вторгнення Росії в Україну і введення в країні воєнного стану з українських посадовців тимчасово зняли обов'язок декларувати статки.

Наразі декларування відбувається на добровільній основі. Згідно з даними НАЗК станом на 17 квітня 2023 року, які публікував рух "ЧЕСНО", декларації за 2021 рік добровільно подали лише 8% народних депутатів, а за 2022 рік таких парламентарів вдвічі менше – 4%.

Втім, сьогодні, 5 вересня, Верховна Рада прийняла в цілому законопроєкт про повернення декларування. "За" відповідне рішення проголосували 329 нардепів.

Відзначимо, що даний проєкт закону прийнято з низкою правок. Зокрема, уточнюється перелік посадових осіб, які підпадають під антикорупційне законодавство. Також нардепи підтримали те, що якщо вказали майно в одному розділі, а не вказали в іншому, – це не вважається злочином.

А от правка про відкриття одразу публічних е-декларацій в законопроєкті про електронне декларування не набрала достатньої кількості голосів. Тут лише 199 голосів "за" з 226 необхідних.

Раніше в НАЗК зазначали, що після відкриття е-декларацій українці не побачать там інформації – відомості будуть пустими. Чому так може статися – дізнавайтеся за цим посиланням.

Читайте також:
Дружина голови кібербезпеки СБУ купила квартиру, яка коштує понад 20 млн гривень Дружина голови кібербезпеки СБУ купила квартиру, яка коштує понад 20 млн гривень
Голова АМКУ Кириленко після розслідування журналістів задекларував елітну квартиру на 200 квадратів Голова АМКУ Кириленко після розслідування журналістів задекларував елітну квартиру на 200 квадратів
Фінансові звіти за 2023 рік подали лише чверть політичних партій Фінансові звіти за 2023 рік подали лише чверть політичних партій
Тенденція до зниження: Яку кількість декларацій подали чиновники за час повномасштабного вторгнення? Тенденція до зниження: Яку кількість декларацій подали чиновники за час повномасштабного вторгнення?