USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Чинна посадовиця столичної РДА виявилась помічницею Азарова і вела його пропагандистський Телеграм-канал

Чиновниці та експрем'єру повідомлено про підозру
СБУ викрила у Києві чиновницю, яка навіть під час війни готувала виступи Азарова для пропагандистських ЗМІ
СБУ викрила у Києві чиновницю, яка навіть під час війни готувала виступи Азарова для пропагандистських ЗМІ
Джерело: СБУ

Правоохоронці повідомили про нову підозру колишньому прем'єр-міністрові України часів Януковича Миколі Азарову за створення пропагандистського Telegram-каналу. В адмініструванні цього каналу підозрюють двох його поплічниць, одна з яких досі є посадовицею Київської РДА. Розповіли в СБУ.

Правоохоронцям вдалось встановити, що, переховуючись від правосуддя за межами України, Азаров і нині активно співпрацює з російськими спецслужбами та виконує їхні вказівки щодо проведення підривної діяльності проти нашої держави.

"Для цього поширює наративи Кремля у своїх коментарях ворожим пропагандистам, у тому числі в ефірах ток-шоу Соловйова та Скабєєвої. Там він регулярно виправдовує збройну агресію РФ, тимчасову окупацію частини України і поширює фейки про військово-політичне керівництво нашої держави", – зазначають в Службі безпеки.

А от тексти публічних виступів Азарова готувала його помічниця, яка є діючою держслужбовицею однією із районних адміністрацій Києва. Комунікувала чиновниця з Азаровим та ворожими пропагандистами не тільки з власної домівки, але й з робочого кабінету в будівлі держустанови.

До того ж спецслужбовці з'ясували, що вона дистанційно домовлялася з представниками російських та білоруських інформресурсів про час і тематику його участі в прямих ефірах або запис коментарів, а ще – адмініструвала Телеграм- та Ютуб-канали колишнього прем’єра, а також його особисті сторінки у соцмережах. Серед іншого вона "розганяла" провокативні матеріали, в яких повторювала риторику Кремля про війну в Україні і дезінформувала про суспільно-політичну обстановку в нашій державі.

"Перед відправкою Азарову "тез" для його виступів та публікацією дописів у його інтернет-ресурсах фігурантка дистанційно погоджувала всі матеріали зі ще однією помічницею експрем’єра у Москві. Нею виявилась колишня колега фігурантки, яка після повномасштабного вторгнення РФ виїхала до країни-агресора", – додали у відомстві.

Також встановлено, що викрита чиновниця з Києва є керівником одного із підрозділів "Фонду гуманітарної підтримки", створеного Азаровим для фінансування антиукраїнського "Комітету спасіння України". Через ці установи фігурантка регулярно отримувала оплату за свої "послуги".

Під час обшуків у фігурантки виявили комп’ютерну техніку та мобільний телефон, які вона використовувала для спілкування з прем’єром-втікачем, його "московською" помічницею та російськими пропагандистами.

Тепер на підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили Азарову про підозру за чотирма статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану);
  • ч. 2 ст. 28 та ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади, вчинені за попередньою змовою);
  • ч. 2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України);
  • ч. 2 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників).

У відомстві також нагадали, що раніше його злочинні дії були кваліфіковані за ч. 1 ст. 111 (державна зрада) Кримінального кодексу України.

Двом його помічницям підозра оголошена за статтями:

  • ч. 2 ст. 28 та ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади, вчинені за попередньою змовою);
  • ч. 2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України);
  • ч. 2 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників) Кримінального кодексу України.

Щодо викритої посадовиці наразі вирішується питання про обрання запобіжного заходу у виді тримання під вартою. Також в СБУ додали, що тривають комплексні заходи для притягнення до відповідальності всіх фігурантів.

Раніше ми повідомляли, що в Україні судитимуть Януковича і Азарова за "Харківські угоди". Зазначалося, що вони підозрюються у державній зраді.

Читайте також:
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
СБУ вбачає загрозу сплаті податків до держбюджету від касових апаратів СБУ вбачає загрозу сплаті податків до держбюджету від касових апаратів
Росія готувала теракти в Києві до 9 травня: Хотіли підірвати гіпермаркети, сховавши бомби в товар Росія готувала теракти в Києві до 9 травня: Хотіли підірвати гіпермаркети, сховавши бомби в товар
У Києві рейдери намагалися дати полковнику СБУ 1 млн доларів хабаря: Ділків затримали У Києві рейдери намагалися дати полковнику СБУ 1 млн доларів хабаря: Ділків затримали