USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Атаки росіян на українські порти: Пшениця в світі зросла в ціні до п'ятимісячного максимуму

Кукурудза зросла, а соя знизилася
Зерно
Джерело: відкриті джерела

Ф'ючерси на пшеницю в Чикаго піднялися до п'ятимісячного максимуму, набравши 2%, оскільки атаки Росії на українські порти та зернову інфраструктуру викликали занепокоєння щодо довгострокових глобальних поставок і продовольчої безпеки. Про це пише Reuters.

"Спад українського експорту був врахований ринком, і покупці тепер чекають, що станеться з російським експортом пшениці. Будь-які обмеження на рух суден з Росії будуть позитивними для цін", – пояснив один сінгапурський трейдер зерна.

Найактивніший контракт на пшеницю на Чиказькій біржі торгівлі (CBOT) додав 2% до 7,72–1/2 долара за бушель станом на 03:38 за Гринвічем, після того як раніше торкнувся 7,77–1/4 долара, що є найвищим показником з 21 лютого. Кукурудза подорожчала на 0,1% до 5,69 долара за бушель, тоді як соєві боби втратили 0,1% до 14,23–1/2 долара за бушель.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш закликав Росію повернутися до Чорноморської зернової угоди, попереджаючи про руйнівний вплив на "вразливі країни, які намагаються нагодувати своїх людей".

"Високопоставлений чиновник Міністерства фінансів США під час візиту до Кенії та Сомалі підкреслить зусилля Вашингтона щодо сприяння російському експорту зерна та добрив і уточнить, що вихід Москви з Чорноморської зернової угоди завдасть шкоди африканським державам", – сказав речник.

Служба моніторингу посівів Європейського Союзу ще більше знизила свої прогнози врожайності сільськогосподарських культур цього року в блоці, включаючи зернові, олійні культури та цукрові буряки, посилаючись на сухі та спекотні погодні умови.

За даними консалтингової компанії AgRural, до кінця минулого четверга (20 липня, – ред.) бразильські фермери зібрали 47% площі, засіяної під другий урожай кукурудзи в Центрально-південному регіоні, що на 11 процентних пунктів більше, ніж минулого тижня.

Після закриття CBOT Міністерство сільського господарства США (USDA) оцінило 57% врожаю кукурудзи в Сполучених Штатах у своєму щотижневому звіті про прогрес урожаю в стані "від доброго до відмінного", попри очікування торгівлі щодо незначного покращення.

Щотижневі рейтинги USDA для сої та ярої пшениці знизилися, тоді як аналітики в середньому не очікували змін. За словами трейдерів, товарні фонди були чистими покупцями ф’ючерсних контрактів на кукурудзу, пшеницю, сою, соєву олію та соєве борошно.

Як саме РФ зривала "зернову угоду"

Головне управління розвідки Міністерства оборони України перехопило підготовлену закриту підсумкову доповідь для вищого воєнно-політичного керівництва РФ. Документ розкриває, як саме країна-агресорка перешкоджала роботі "зернового коридору", що у підсумку призвело до розриву Чорноморської зернової угоди, повідомили в пресслужбі ГУР МОУ.

Так, згідно з доповіддю, зазначають розвідники, так званий "спільний координаційний центр" вважав своїм головним завданням максимальне зменшення об’єму зерна, яке вивозилося в межах "зернової угоди".

Як відомо, Росія заявила про те, що продовжувати термін дії "зернової угоди", строк якої сплив 17 липня, не буде. За словами прессекретаря президента РФ Дмитра Пєскова, сторони не виконали вимог Москви.

Читайте також:
Українським підприємствам бракує спеціалістів – дослідники стверджують, що війна забирає робочу силу Українським підприємствам бракує спеціалістів – дослідники стверджують, що війна забирає робочу силу
Уряд має забезпечити ринок збуту українського вугілля, інакше можуть зникнути цілі міста, – експерт Уряд має забезпечити ринок збуту українського вугілля, інакше можуть зникнути цілі міста, – експерт
Ситуація на державних шахтах викликає дуже багато питань, – експерт Ситуація на державних шахтах викликає дуже багато питань, – експерт
Україна вийшла на довоєнний рівень експорту, побивши рекорд у квітні Україна вийшла на довоєнний рівень експорту, побивши рекорд у квітні