USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Атака України на Mail.ru: Росія пересилає через пошту військову документацію, – експерт

Українська розвідка з пошти Mail.ru – дані про переміщення окупантів
хакери

Ілюстративне фото

Джерело: Reuters

Майже усі дані щодо власного виробництва Росія пересилає поштою. Про це заявив керівник з технологій в агенції відбудови України, IT-експерт Артем Гончаренко в ефірі UWN.

"Давайте подивимося на себе як аналогічних користувачів, які користуються поштою. Зазвичай ми не задумуємось, як і більшість росіян... Я сподіваюсь, що вони дуже багато ще пересилають, більше ніж наші українці, що наш рівень кібербезпеки буде вище", – заявив він.

Найбільше, за його словами, дані у РФ пересилають через внутрішні пошти, зокрема Mail.ru та Rambler. Gmail.com вони використовують менше.

"Тобто всі документи на погодження між військовими, всі рапорти, якась частина з них, обмін бюджетного кошторису, хто у кого що закуповує, обмін тендерами. Це все йде через пошту і так само можна ідентифікувати чиюсь пошту, наприклад пошту конкретного генерала або його помічниці, заступника, радника і ще когось, пошту бухгалтера і за допомогою неї отримати доступ до файлів, які зберігаються на їхньому комп’ютері, а значить і отримати дані, в якій компанії, що вони купують, де живуть їх діти, де живуть їх сім’ї, куди вони виводять свої вкрадені гроші і де їх можна знайти в Європі, в Африці чи ще десь", – пояснив експерт.

Гончаренко додав, що ці дані вже використовують для судового процесу. А також, наприклад, якщо це рапорт про переміщення або запит на переміщення тієї чи іншої бригади, розвідка наша українська отримає його раніше, то можна зреагувати і вже зустріти ворога на тих позиціях, знаючи, що згідно з тим рапортом або наказом вони перейдуть туди в такий-то час або буде відбуватися поставка озброєння через таку-то залізницю, в таке місто, в такий-то час і після цього злому можна цю інформацію використати в бойових цілях.

Атака на Mail.ru

29 лютого стало відомо, що українська IT-армія атакувала Mаil.гu – найбільший інтернет-портал Росії. Завдяки цим атакам зупинився безкоштовний сервіс електронної пошти.

У Міністерстві цифрової трансформації зазначили, що усі користувачі, які перебували за межами території РФ та частина внутрішніх користувачів втратили доступ до електронної пошти. А це не тільки можливість відправляти чи отримувати листи, а й можливості для відновлення паролів, проходження двофакторної верифікації, доступ до приладів.

Читайте також:
У Росії заарештували активи трьох європейських банків на понад 700 млн євро У Росії заарештували активи трьох європейських банків на понад 700 млн євро
Російська армія, ймовірно, готується до другого етапу наступу на півночі Харківщини, - ISW Російська армія, ймовірно, готується до другого етапу наступу на півночі Харківщини, - ISW
"Мінус" тральщик "Ковровец": Знищено ще один корабель Чорноморського флоту РФ
ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 "фсбешним" генералам