USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 3 9 3 0 (+950)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Скандал з Auchan: НАЗК внесло корпорацію до переліку міжнародних спонсорів війни

Російський філіал міжнародної мережі гіпермаркетів, за даними ЗМІ, підтримував війну і гуманітарною допомогою, і допомагав владі боротися з ухилянтами від призову
ашан
Джерело: відкриті джерела

Національне агентство із запобігання корупції (НАЗК) внесло французьку корпорацію Auchan Holding до переліку міжнародних спонсорів війни. Про це повідомляє пресслужба НАЗК. 

Підстава – те, що під час повномасштабного вторгнення Росії в Україну компанія відмовилася від припинення фінансування держави-терориста та не закрила свій бізнес у РФ.

"Для "Ашану" Росія є другим за значенням ринком збуту після Франції. Лише у 2020 році російський "Ашан" сплатив 167 мільйонів доларів до бюджету РФ. За підрахунками журналістів, це дорівнює вартості 15 літаків СУ-25, 42 танків, 222 ракет "Калібр", або 477 тисячам автоматів АК-74. Ми не можемо дозволити, щоб Росія продовжила отримувати ці кошти, за які потім вбиває українців. Ми хочемо, щоб будь-яким компаніям було соромно співпрацювати із вбивцями. Інститут репутації має діяти, тому ми внесли "Ашан" у перелік міжнародних спонсорів війни", – заявив голова НАЗК Олександр Новіков.

Раніше

Auchan Retail виступив із заявою щодо розслідування пресгрупа BellingCat і The Insider. В ній головний офіс Auchan категорично заперечує заяви, зроблені в розслідуванні, та їх інтерпретацію.

"Auchan Retail вкрай здивований цими звинуваченнями, які жодним чином не підтверджені реальністю свого внутрішнього розслідування. Таким чином Auchan Retail знову стверджує, що ті його магазини, які відкриті в Росії, дозволяють російському населенню (як в Україні для українського населення) мати доступ до їжі, не надавати будь-якої добровільної чи активної допомоги будь-яким поставкам іншим категоріям споживачів, ніж російське цивільне населення", - йдеться у заяві.

Головний офіс також наголосив, що Auchan Retail не проводить, не підтримує та не фінансує жодних "благодійних" зборів для російських збройних сил. За результатами їх внутрішньої перевірки вони встановили, що товари для російської армії купувались окремими людьми, що не мають відношення до мережі гіпермаркетів.

"У замовлених продуктах нічого не було протягом цього періоду, що могло змусити контактів компанії запідозрити певний фінал призначення... Як і будь-який покупець, приватний чи професійний, Auchan не може знати, як придбані продукти в кінцевому підсумку використані", – йдеться у заяві.

Історія скандалу

Видання The Insider, Le Monde та Bellingcat опублікували спільне розслідування щодо того, що російський "Ашан" від початку повномасштабного вторгнення постачав товари для російських військових на територіях окупованих областей України.

Як показало спільне розслідування, постачання військовим позиціювалося як "гуманітарна допомога" і складалося як із товарів з "ашанівських" складів, так і з товарів, зібраних волонтерами на території магазинів "Ашан" у різних регіонах країни.

У деяких регіонах поставки організовувалися за безпосередньої взаємодії з місцевими органами влади. Крім постачання товарів "Ашан" допомагав військкоматам набирати мобілізованих з-поміж своїх співробітників.

Допомога на початку вторгнення

У ході розслідування з'ясувалося, що 15 березня 2022 року мережа магазинів "Ашан" організувала велике постачання "гуманітарної допомоги", що включала чоловічі футболки і шкарпетки, запальнички, сигарети, станки для бритв і так далі. Число товарів (1000 тюбиків зубної пасти, 500 запальничок) говорить про те, що одержувачів було багато, цього вистачило б на один-два батальйони. Загальна вартість цієї березневої партії "допомоги" становила 2 млн рублів.

Ашан задіяв у постачаннях для окупаційних військ не тільки свої пітерські магазини. Про це свідчить те, що постачання узгоджувалося з московським офісом, і те, що в інших регіонах також було помічено збирання допомоги на території торгових центрів, що належать "Ашану". Так, наприклад, у Самарі, Рибінську та Володимирі на територіях магазинів "Ашан" розташовувалися пункти збору "гуманітарної допомоги для Донбасу".

Джерело: The Insider

Зазначимо, що, згідно з міжнародним правом, гуманітарною допомогою під час міжнародних конфліктів вважається лише допомога мирному населенню. Підтримка однієї з воюючих сторін може підвести "Ашан" під санкції і призвести до відходу компанії з російського ринку (який для "Ашана", що має в Росії 230 магазинів, становить 10% від обороту, тобто близько 3,2 млрд євро на рік).

Судячи з усього, не лише "Ашан", а й "Леруа Мерлен", що теж належить до холдингу, займався постачанням товарів на окуповані території.

Принаймні на опублікованому в грудні відео з Маріуполя можна побачити, як члени "Молодої Гвардії Єдиної Росії" розвантажують однакові палети з фірмовим знаком "Леруа Мерлен".

"Ашан" підтримував війну не лише так званою гуманітарною допомогою, а й тим, що допомагав владі боротися з ухилянтами від призову. "Ашан" збирав і передавав у військкомати дані про своїх співробітників (причому дані про військові квитки у співробітників почали збирати ще до початку повномасштабного вторгнення, у січні 2022 року) і потім, після оголошення мобілізації, допомагав військкоматам виконувати норму: прямо на робочому місці співробітникам вручали повістки та пропонували звільнитися, про це The Insider розповів свідок однієї з таких ситуацій.

Позиція України

Auchan Україна звернувся до центрального офісу мережі гіпермаркетів у Франції з вимогою надати пояснення щодо інформації про те, що російський Auchan допомагає окупантам продуктами та товарами широкого вжитку. Про це український офіс компанії написав на своїй офіційній сторінці у Facebook.

"Ми шоковані інформацією, яка була опублікована в журналістському розслідуванні щодо допомоги армії країни-агресорки. Ми терміново звернулись до офісу у Франції. Вони цю інформацію спростовують. Ми очікуємо на офіційну комунікацію", – йшлося у заяві.

 

Читайте також:
У Львівській області співробітники ТЦК будуть чергувати на блокпостах У Львівській області співробітники ТЦК будуть чергувати на блокпостах
Канада виділить 2,3 млн доларів на виробництво українських дронів Канада виділить 2,3 млн доларів на виробництво українських дронів
В МЗС не змогли пояснити, на якій підставі українцям за кордоном відмовлять в консульських послугах, - В'ятрович В МЗС не змогли пояснити, на якій підставі українцям за кордоном відмовлять в консульських послугах, - В'ятрович
"Відбувається беспрєдєл": Разумков різко відреагував на ситуацію в консульствах за кордоном