USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10
Втрати орків: 4 5 8 5 8 0 (+750)
USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10

Російська агресія в Україні загрожує бідністю 141 млн людей у всьому світі

Через вищу вартість енергії в країнах з низьким рівнем доходу бідні домогосподарства вже стикаються з гострою нестачею їжі
бідність
Джерело: відкриті джерела

Енергетична криза, яка посилилася у світі після початку російського вторгнення в Україну, може додати планеті 141 млн бідняків. Найбільше постраждають від зростання цін на енергоносії країни Центральної Азії, йдеться у дослідженні, опублікованому в журналі Nature Energy.

Дослідники з Нідерландів, Великої Британії, Китаю та Сполучених Штатів змоделювали вплив підвищення цін на енергоносії в 116 країнах і виявили, що витрати домогосподарств зросли в середньому на 4,8%, оскільки ціни на вугілля та природний газ різко зросли після вторгнення Росії в Україну, додавши ще до постпандемічного збільшення.

У звіті йдеться, що в країнах з низьким рівнем доходу бідні домогосподарства, які вже стикаються з гострою нестачею їжі, піддаються більшому ризику бідності через вищу вартість енергії. Домогосподарства в країнах з високим рівнем доходу також відчули на собі вплив зростання цін на енергоносії, але з більшою ймовірністю зможуть поглинути їх у сімейний бюджет.

Які країни постраждають найбільше

Деякі країни більш уразливі, ніж інші – наприклад, зростання вартості енергії в Естонії, Польщі та Чехії перевищує середній світовий показник головним чином тому, що ці країни більше покладаються на енергоємні галузі. Зокрема, станом на 2020 рік Польща покладалася на вугілля для виробництва 68,5% енергії.

Зростання цін на енергоносії, викликане кризою в Україні, також призвело до збільшення вартості товарів першої необхідності, наприклад продуктів харчування. Порівняно з минулим роком у США подорожчали яйця на 70,1%, маргарин – на 44,7%, масло – на 26,3%, борошно – на 20,4%, хліб – на 14,9%, цукор – на 13,5%, молоко – на 11%, куряче м’ясо – на 10,5%. А разом на фрукти та овочі ціни зросли на 7,2%, згідно з даними про інфляцію, оприлюдненими цього місяця Бюро статистики праці.

Новини за темою: Скільки українська економіка втратила через обстріли РФ: Прогноз від НБУ

Компанії, що займаються споживчими товарами, кажуть, що ціни нескоро впадуть.

У четвер генеральний директор Nestlé, найбільшої у світі харчової групи, повторив інших споживчих гігантів, таких як Unilever і Proctor & Gamble, попередивши, що ціни на основні товари цього року зростуть.

Що планують робити уряди

Згідно зі звітом, багато урядів у всьому світі вже вжили заходів, щоб зменшити вплив стрімкого зростання цін на енергоносії на домогосподарства, від зниження податків на енергію та надання знижок у рахунках за електроенергію до одноразових субсидій на енергію та обмеження цін.

Але у звіті йдеться про те, що можна було б зробити більше, наприклад, встановити субсидії на ціни, накласти податки на надприбуток для енергетичних компаній і ухвалити законодавство про використання більш стійких джерел енергії в ланцюгах постачання продуктів харчування.

Новини за темою: Подешевшав до мінімуму за рік: В Мінекономіки назвали фактичну ціну газу за лютий

Експерти вважають, що ця енергетична криза має служити нагадуванням про ризики "енергетичної системи, яка сильно залежить від викопного палива". Це не тільки залишає мільйони людей на межі крайньої бідності, але й прискорює зміну клімату, що створює додаткові проблеми для тих, хто найбільш вразливий до зростання цін на енергоносії.

Читайте також:
"Дочка" Auchan продала свої активи у РФ
Mastercard приєднається до програми українського кешбеку Mastercard приєднається до програми українського кешбеку
Світову економіку чекає десятиліття слабкого зростання, попри уникнення рецесії, – МВФ Світову економіку чекає десятиліття слабкого зростання, попри уникнення рецесії, – МВФ
За рахунок допомоги партнерів: Міжнародні резерви України зросли майже на 20% За рахунок допомоги партнерів: Міжнародні резерви України зросли майже на 20%