USD
НБУ
39.36
Готівка
39.75
EUR
НБУ
42.40
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 6 4 6 0 (+1160)
USD
НБУ
39.36
Готівка
39.75
EUR
НБУ
42.40
Готівка
42.90

Американські супутники-шпигуни зафіксували вибухи на Каховській ГЕС перед її руйнуванням, – NYT

Аналітики Білого дому вважають, що Росія винна у трагедії
Білий дім
Білий дім, США
Джерело: Bloomberg

Американські розвідувальні супутники зафіксували вибух на Каховській дамбі безпосередньо перед її обвалом. Про це заявив високопоставлений чиновник адміністрації президента США Джо Байдена, повідомляє The New York Times.

Подробиці

Чиновник розповів, що супутники оснащені інфрачервоними датчиками. Вони виявили ознаки тепла, що відповідає сильному вибуху безпосередньо перед обвалом дамби, що призвело до масивних паводкових вод вниз за течією.

У Байдена підозрюють Росію

Видання зазначає, що аналітики американської розвідки підозрюють, що за руйнуванням дамби стоїть Росія. Однак розвідувальні служби США досі не мають жодних переконливих доказів того, хто несе відповідальність.

Експерти з техніки та боєприпасів заявили, що навмисний вибух у Каховській дамбі, яка контролюється Росією, швидше за все, спричинив її обвал. Вони додали, що структурний збій або атака ззовні дамби можливі, але це є менш правдоподібною причиною.

Ракетний обстріл ззовні, за їх словами, не завдав би великої шкоди.

Що говорить ООН

У Офісі верховного комісара ООН з прав людини вважають, що підрив окупантами Каховської ГЕС передчасно розглядати як воєнний злочин. Про це заявив представник офісу Джеремі Лоуренс.

За його словами, обставини інциденту залишаються неясними.

"Оскільки обставини інциденту залишаються неясними, передчасно розглядати питання про те, чи міг бути скоєний воєнний злочин", – додав Лоуренс.

Що говорить Євросоюз

Верховний представник ЄС із закордонних справ Жозеп Боррель заявив, що Росія несе відповідальність за руйнування Каховської ГЕС.

"Дамбу не бомбили, її зруйнували за допомогою вибухівки, встановленої всередині камер, де розташовані турбіни. Ця частина знаходиться під контролем Росії", – сказав Боррель.

Він запевнив, що Євросоюз запропонує свою підтримку для пом'якшення катастрофи, спричиненої проривом дамби, що матиме "справді трагічні" екологічні та демографічні наслідки. 

Нагадаємо, Служба безпеки України опублікувала перехоплену розмову, на якій загарбники між собою обговорюють наслідки цієї катастрофи на Каховській ГЕС і підтверджують, що це – справа рук російської армії.

Детальніше про підрив Каховської греблі та як можна евакуюватися з потенційно небезпечних районів – читайте тут.

Читайте також:
В Україні запрацював е-кабінет постраждалого та контактний центр для військових і правоохоронців В Україні запрацював е-кабінет постраждалого та контактний центр для військових і правоохоронців
Ситуація на державних шахтах викликає дуже багато питань, - експерт Ситуація на державних шахтах викликає дуже багато питань, - експерт
Єврорада ухвалила перший в історії ЄС закон про боротьбу з насильством щодо жінок Єврорада ухвалила перший в історії ЄС закон про боротьбу з насильством щодо жінок
Перший півфінал Перший півфінал "Євробачення-2024": Онлайн-трансляція пісенного конкурсу