USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05
Втрати орків: 4 3 9 9 7 0 (+780)
USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05

Україна поновила виплати 277 військовим, які через керівника-зрадника опинились у полоні

Начальник речової служби тилу 501-го ОБМП зрадив присягу та вмовив командира здатися
морпіхи
Морська піхота
Джерело: відкриті джерела

Працівники Державного бюро розслідування прийняли рішення щодо закриття провадження відносно 277 військовослужбовців 501-го Окремого батальйону морської піхоти ВМС України за підозрою у дезертирстві. Про це йдеться на сайті ДБР.

Після цього військова частина поновила їм виплату грошового забезпечення відповідно до вимог законодавства.

"Слідство встановило, що бійці опинилися в полоні через зраду одного з командирів. Про відновлення виплат свідчить відповідний наказ командира частини. Згідно з документом сімʼї військовослужбовців отримають у повному обсязі грошове забезпечення бійців за час перебування у полоні", – йдеться в повідомленні.

Раніше

Працівники Державного бюро розслідувань повідомили про підозру у державній зраді одному з керівників 501-го Окремого батальйону морських піхотинців Збройних сил України, через якого 277 військових цієї бригади опинились в полоні. Про це інформує пресслужба ДБР.

"З кінця лютого 2022 року військовослужбовці цієї бригади здійснювали оборону міста Маріуполь. У квітні цього ж року пропагандистські засоби масової інформації РФ розповсюдили інформацію, що начебто морпіхи 501-го батальйону добровільно здалися у полон в оточеному Маріуполі", – йдеться в повідомленні.

Слідство встановило, що насправді начальник речової служби тилу 501-го ОБМП зрадив присягу та перейшов на бік ворога. Він вступив у змову з росіянами та фактично вмовив командира здатися. Користуючись важкою ситуацією, в якій опинилися Сили оборони в Маріуполі, зрадник спонукав командира припинити оборонні дії, здати зброю та особовий склад. 277 військовослужбовцям бригади був відданий наказ на передислокацію, а насправді їх переправили до "ДНР". Військових ввели в оману, й тому вони не усвідомлювали й не могли усвідомлювати протиправного характеру наказу чи розпорядження про здачу в полон.

ДБР ухвалило рішення щодо закриття проваджень відносно 277 військовослужбовців 501-го ОБМП за підозрою у дезертирстві. Це дає підстави уповноваженим органам відновити порушені права полонених морпіхів щодо виплат їх родичам.

Також слідством встановлено, що начальник речової служби тилу 501-го ОБМП продовжив свою зрадницьку діяльність і після його диверсії в Маріуполі. Переїхавши до рідного Бердянська Запорізької області він знову почав агітувати українських військових переходити на бік ворога та за винагороду надавати йому відомості щодо розміщення сил та засобів оборони України. Слідство встановило принаймні три відповідні факти протягом квітня – червня 2022 року.

Начальнику речової служби тилу 501-го ОБМП ВМС Збройних сил України повідомлено про підозру у державній зраді (ч. 2 ст. 111 КК України).

Санкція статті передбачає довічне позбавлення волі.

Встановлюються інші особи, які можуть бути причетними до злочину.

Читайте також:
97% своїх повітряних атак цьогоріч Росія спрямувала на цивільні об'єкти, - Умєров 97% своїх повітряних атак цьогоріч Росія спрямувала на цивільні об'єкти, - Умєров
Понад 50 тисяч осіб в Україні вважаються зниклими безвісти Понад 50 тисяч осіб в Україні вважаються зниклими безвісти
У найближчі два-три роки може відбутись компенсаційне підвищення народжуваності: Експерт роз’яснив, що це означає У найближчі два-три роки може відбутись компенсаційне підвищення народжуваності: Експерт роз’яснив, що це означає
Багато військових стають залежними від азартних ігор через погані стосунки з близькими та побратимами, – психологиня Багато військових стають залежними від азартних ігор через погані стосунки з близькими та побратимами, – психологиня