USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Міноборони заплатило 27 млрд гривень за зброю, яку не отримало вчасно

Загальний обсяг простроченої дебіторської заборгованості Міноборони сягає 33 млрд гривень
Міноборони

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Міністерство оборони України перерахувало на рахунки компаній 27 млрд гривень за постачання зброї, однак не отримало її вчасно. Йдеться про так звану прострочену дебіторську заборгованість міністерства. Про це пише Центр протидії корупції, посилаючись на відповіді Департаменту ресурсного забезпечення Міноборони та власні джерела у відомстві.

Зазначається, що загальний обсяг простроченої дебіторської заборгованості Міноборони сягає 33 млрд гривень. Однак в цю суму також входять 5,86 млрд гривень заборгованості за контрактами щодо речового забезпечення та приблизно 1 млрд гривень заборгованості за іншими програмами Міністерства оборони.

Наявність простроченої дебіторської заборгованості означає, що Міністерство оборони перерахувало компаніям гроші, проте товар, а в конкретному випадку саме зброю, так і не отримало в строк, передбачений контрактами.

Водночас приблизно за місяць загальна цифра простроченої дебіторської заборгованості в Міноборони зменшилася на 3 млрд гривень — з 36 до 33 млрд гривень. Тобто постачальники або ж поставили домовлену продукцію, або ж в судовому чи добровільному порядку повернули кошти Міністерству оборони. Чи входили саме збройні контракти у зазначені 3 млрд гривень, не відомо.

При цьому аналітики ЦПК порівняли, що, до прикладу, фонд "Повернись живим" лише за 400 млн гривень планує закупити 300 мінометів 82-мм калібру, 200 крупнокаліберних кулеметів і 100 автоматичних 40-мм гранатометів, що свідчить про масштаби втрат для війська.

Читайте також:
НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням