Втрати росіян: 6 6 7 6 3 0 (+1290)
USD
НБУ
41.21
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.05
Готівка
45.60

Зупинка транзиту російського газу призведе до ймовірного припинення газопостачання у селах і невеликих містах,- експерт

Транзит газу територією України потрібно зберегти для підтримки тиску в ГТС, каже експерт
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Зупинка транзиту газу негативно вплине на найменш газифіковані області України, зазначив Юрій Корольчук, експерт Інституту енергетичних стратегій, у коментарі для UWN

Експерт пояснює, що великий обсяг створює необхідний тиск для транспортування газу українського видобутку до споживачів. Обсягу газу українського видобутку не вистачить для підтримки потрібного тиску в газотранспортній системі (ГТС) для стабільного постачання в зимовий період, навіть у теплу зиму. Це призведе до перебоїв з газопостачанням, опаленням та вимушеному обмеженню споживання для промисловості та зупинки економіки.

Нині стабільний тиск у ГТС забезпечується за рахунок 34 млрд кубометрів газу, які присутні в системі. Але у випадку припинення транзиту, Україна втратить 14 млрд кубометрів з них. Об’єму, що залишиться, буде недостатньо для підтримки стабільного газопостачання. 

Відсутність транзиту газу територією України стане серйозною проблемою для регіонів з маленькою кількістю споживачів та проблемами із тиском у місцевій газотранспортній системі. Це може призвести до повної зупинки газопостачання в такі регіони через економічну недоцільність, або до значного підвищення тарифів на розподіл газу (до 8-10 грн за кубометр). І це, звичайно, значно збільшить загальний тариф на газ для споживача, каже експерт.

У великих містах більше споживачів, більші труби, більша магістральна труба та більше компресорних станцій. Це дозволяє доставляти газ споживачам і за умови низького тиску у ГТС. А ось у сільських районах ситуація з газом буде критичною. Проблема низького тиску у деяких регіонах була завжди присутня, а тепер це може стати причиною повної зупинки газопостачанням.

Також, низький тиск може бути недостатнім для роботи газових котлів, що означатиме для споживачів відсутність опалення взимку, застерігає Юрій Корольчук.

Як раніше повідомляв міністр енергетики Галущенко останніми місяцями спостерігаються спроби окупантів бити по газорозподільчому обладнанню, що теж впливатиме на загальну ситуацію із газом в Україні.

Читайте також:
Чи можлива повна зупинка транзиту газу через територію України? – Пояснює експерт
Останніми місяцями спостерігаються спроби окупантів бити по газорозподільчому обладнанню, – Галущенко
Не тільки без світла по 12 годин взимку, а й, можливо, без газу, – прогноз експерта на зиму-2024/2025
Відень з 2025 року повністю відмовляється від російського газу, – Міненерго