Втрати росіян: 6 6 7 6 3 0 (+1290)
USD
НБУ
41.21
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.05
Готівка
45.60

Чи можлива повна зупинка транзиту газу через територію України? – Пояснює експерт

Можна бути впевненим лише на 10 відсотків у можливості зупинки транзиту газу через політичну та воєнну причини, каже Корольчук
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Юрій Корольчук, експерт Інституту енергетичних стратегій, вважає: 90 відсотків ймовірності, що контракт на транзит газу буде продовжено. Зараз про це йдуть перемовини, повідомив він в коментарі UWN

Українська влада заявляє, що не продовжуватиме контракт на транзит газу з "Газпромом" та РФ. Але це не означає, що інші компанії чи країни не зможуть підписати такий контракт. Наприклад, Азербайджан може купувати російський газ, включаючи газ від "Газпрому", і транзитувати його в Україну. Але суть проблеми не в походженні газу, а в тому, що він все одно транспортуватиметься через Росію. 

Україна не може зупинити транзит, оскільки забезпечує доставку газу до Європи, що є критично важливим для багатьох європейських країн. Деякі країни, наприклад Словаччина та Угорщина, займають прагматичну позицію, заявляючи, що не хочуть відмовлятися від співпраці з РФ, оскільки це їм не вигідно, каже Юрій Корольчук.

Але проблеми при припиненні транзиту виникнуть й у самій Україні. Це вплине на постачання газу українським споживачам, особливо в регіонах з низьким рівнем газифікації, таких як Миколаївська, Одеська, Волинська та Рівненська області. Повне закриття газотранспортної системи можливе лише за умови переходу України на альтернативні джерела енергії. Зупинка транзиту 1 січня 2025 року призведе до того, що транзитний газ зникне з системи, а газ власного видобутку не може забезпечити такий тиск у ГТС, якого достатньо  для стабільного постачання навіть за умови теплої зими.

Закачка газу у підземні сховища не може бути альтернативою транзиту. Україна закачує все менше газу: у 2022 році – 18 млрд кубометрів, у 2023-му – 16 млрд, а у 2024-му – лише 13 млрд. Цього недостатньо для стабільної роботи газотранспортної системи України.

Перезаключення контракту з іншою стороною зменшує прибутки України, оскільки збільшити нинішню ставку неможливо. Ціна на транзит залишиться на рівні приблизно 30 доларів за транзит 1000 кубометрів. Ці кошти підуть на підтримку та обслуговування ГТС, але держава не матиме прибутку.

Нагадаємо, європейські чиновники обговорювали з Україною транзит газу з Азербайджану замість російського ще на початку літа

А за даними британської розвідки, у 2023 році доходи "Газпрому" впали приблизно на 30%. 

Читайте також:
Зупинка транзиту російського газу призведе до ймовірного припинення газопостачання у селах і невеликих містах,- експерт
Unilever повністю вийшов з ринку РФ
Сили оборони вразили арсенал, де РФ зберігала озброєння з Північної Кореї
Окупанти вкрали через порт Маріуполя понад 180 тисяч тонн українського зерна