Втрати росіян: 6 6 7 6 3 0 (+1290)
USD
НБУ
41.21
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.05
Готівка
45.60

Заборону спілкуватися російською на перервах у школах підтримали в Міносвіти

Законопроєкт підтримали з деякими зауваженнями

Фото ілюстративне

Джерело: відкриті джерела

Міністерство освіти і науки України підтримало заборону спілкуватися російською на перервах у школах. Це підтвердив глава відомства Оксен Лісовий на годині запитань до уряду, пишуть "Українські новини".

Міністр зазначив, що законопроєкт, ініціаторкою якого виступила нардепка Наталія Піпа, МОН підтримало з деякими зауваженнями.

Водночас Лісовий запевнив, що в будь-яких рішеннях, які захищають українську мову, треба передбачити можливість рівноцінного, рівноправного розвитку мов національних спільнот Європейського Союзу.

"Це, безумовно, ні в якому разі не поширюється на мову країни-агресора. Розуміємо, що мова використовується як зброя, як передумова для агресії", – прокоментував посадовець.

При цьому додав, що в міністерстві "дбають про мови корінних народів, мови національних спільнот і перш за все за розвиток української мови".

Новини за темою: Завдання ЗНО (чи НМТ) з 2025 року мають укладати за новим правописом. Чи будуть труднощі у вступників?

Що передувало?

Нагадаємо, у Верховній Раді України на початку жовтня зареєстрували законопроєкт, який може зобов'язати учнів та вчителів говорити українською мовою на всій території школи не тільки під час занять.

Наталя Піпа зауважувала, що з 2021 року всі школи зобовязані надавати освітні послуги українською мовою. Однак після уроків діти, а подекуди й вчителі переходять на російську.

Також політикиня називала кілька причин, чому ці зміни потрібні. Серед головних – тиск на українськомовних дітей, конфлікти через мову й булінг. До того ж проблемою є те, що дітям, які не говорять українською, важче навчатися.

Читайте також:
Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт про угоду зі слідством
У навчально-реабілітаційному центрі на Львівщині вихователька била дітей і називала "скотинякою"
У Запорізькій області незабаром почнуть будівництво восьмої підземної школи
В Україні запровадили безоплатне харчування для учнів початкових класів