Втрати росіян: 6 6 7 6 3 0 (+1290)
USD
НБУ
41.21
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.05
Готівка
45.60

Зеленський вивів з-під санкцій більшість контрабандистів, - ЗМІ

А зупинка контрабанди на кілька місяців - це гарантоване падіння тільки митних надходжень щонайменше на 60%
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Цьогоріч 11 контрабандистів зі списку президента України Володимира Зеленського вивели з-під санкцій. А в 2024 році санкції подовжили лише двом контрабандистам, повідомляє "Дзеркало тижня".

Видання має в своєму розпорядження документ із відповіддю від Служби безпеки України. Служба безпеки зазначає, що протягом трьох років уповноважені державні органи відповідно до їхніх компетенцій моніторили ефективності санкцій.

А в квітні цього року дія санкцій була пролонгована стосовно окремих осіб, які продовжують створювати реальні та/або потенційні загрози національним інтересам.

"СБУ й надалі здійснює необхідні контррозвідувальні заходи та в разі виникнення нових загроз державній безпеці ініціюватиме запровадження обмежувальних заходів", - йдеться в документі.

ZN.UA

Видання також вказує, що з-поміж тих, кого більше немає в санкційному списку є:

  • галицький контрабандист Володимир Полуситок;
  • одеський експерт із взуття та текстилю Денис Амінєв;
  • мукачівський сигаретний експерт Едуард Кукоба (для своїх - "Коба");
  • поціновувач електроніки з Одещини Михайло Грібанов;
  • колишній голова столичної митниці, а "нині скромний любитель добрив і квітів Юрій Дворак".

А, приміром, Сєяр Куршутов був першим номером санкційного списку з указу №169 2021 року. Його в окремих колах називали"другом усіх друзів", людиною, яка знає, з ким і як домовитися, аби налагодити та підтримувати процеси.

"Живе у Відні, відпочиває в Монако, тусується з поганими хлопцями на горі Афон і часом несе цілковиту дичину, наприклад, що Україну врятують силовики. Де його український паспорт, невідомо, проте, схоже, дефіциту в паспортах інших країн немає. 25 днів Куршутов працює на державу, п’ять - на себе. Але насправді цікавою є згадана робота на державу - це ключ до розуміння того, в яке болото нас прагне занурити Банкова", – пишуть журналісти.

Разом з тим додають, що також санкційний указ містив і перелік пов’язаних із контрабандними схемами юросіб. З-під санкцій випали близько семи десятків цих компаній.

Ба більше: переважна більшість з них, попри три роки обмежень, не збанкрутували, а ведуть бізнес.

"Зупинка контрабанди на кілька місяців - це гарантоване падіння тільки митних надходжень щонайменше на 60%, тобто держбюджет - заручник контрабанди. І замість умовних 100 грн до бюджету починає надходити лише 40. Це топовий спосіб контрабандистів тиснути на державу, який вони регулярно використовують", - стверджує видання.

Журналісти резюмують: санкції 2021 року на перший час суттєво скоротили контрабандні потоки, а самим контрабандистам завдали клопоту. Втім, "ефект був би сильнішим, якби замість санкційних списків вони та їхні співучасники з органів опинялися на лаві підсудних".

Новини за темою: Зеленський запровадив санкції проти зрадників України та військового виробництва в РФ

До речі, 28 грудня президент Зеленський підписав закон "Про внесення змін до Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України щодо криміналізації контрабанди товарів та підакцизних товарів, а також недостовірного декларування товарів". Закон встановлює кримінальну відповідальність за контрабанду товарів і підакцизних товарів.

Читайте також:
На зустрічі з Зеленським Шольц анонсував новий пакет військової допомоги для України
Другий Саміт миру має відбутися у листопаді, але дата наразі невідома, – Зеленський
Один із найбільших банків Сінгапуру ввів обмеження щодо РФ
Зеленський заявив, що ситуація на полі бою дає змогу закінчити війну не пізніше 2025 року