Втрати росіян: 6 3 8 1 4 0 (+1130)
USD
НБУ
41.45
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.11
Готівка
46.70

Зеленський заявив, що Україна застосувала на фронті нове озброєння – гібрид дрона і ракети: Що про це відомо

Перше застосування відбулося в ніч на 24 серпня по об'єкту на тимчасово окупованих територіях
Президент України Володимир Зеленський
Джерело: Офіс Президента

Президент України Володимир Зеленський заявив про застосування на фронті Силами оборони нового озброєння – гібрида дрона і ракети "Паляниця". Про це він сказав під час пресконференції з прем'єром Литви та главою Польщі.

"Наші нові збройні рішення, зокрема ракета "Паляниця", – це наш спосіб діяти, поки деякі з наших партнерів гальмують із рішеннями. Рішення наші та рішення партнерів мають працювати разом і тільки так, щоб ми разом досягли нашої спільної перемоги", – сказав Зеленський.

За його словами, Україна використовує всі можливості свого оборонно-промислового комплексу. Він анонсував нові рішення і закликав союзників зняти обмеження на застосування зброї.

Глава держави зазначив, що перше застосування відбулося в ніч на 24 серпня.

"Готуємо ще певні "потужні" рішення. Потребуємо не меншої рішучості від партнерів. Ті, хто з наших друзів, може спонукати союзників зняти обмеження з України на застосування далекобійної зброї, може наблизити нашу спільну перемогу", – додав він.

Що відомо про таємну зброю "Паляниця"?

Аналітики з Defense Express зазначають, що, цілком ймовірно, це озброєння створювалося в умовах абсолютної секретності, водночас класифікація виробу як "ракета-дрон" підказує, що розробники пішли оптимальним шляхом поєднання ефективності та відносно невеликої вартості виробу порівняно з "повноцінними" крилатими ракетами, що дасть змогу забезпечити масове виробництво в умовах дефіциту грошових коштів.

Також варто зауважити, що в ніч на 24 серпня було здійснено успішну атаку по складу з боєприпасами у Воронезькій області та на кадрах, які зафільмували місцеві жителі під час атаки "українських безпілотників" зафіксовано звук реактивного двигуна. Однак наразі важко сказати, що це була саме "Паляниця".

Водночас міністр стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін у своєму дописі про це нове українське озброєння зазначив, що ракета-дрон "Паляниця" була використана для ударів по військовому об'єкту ворога на тимчасово окупованих територіях.

"Це дрон – і це ракета, адже за своїми тактико-технічними характеристиками виріб підпадає під обидва визначення. Ракет-дронів ставатиме більше, ніж стало більше далекобійних ударних дронів, результати роботи яких ми бачимо майже щодня. Ракета-дрон – це наступний крок в еволюції українського defense tech. Ми з нетерпінням чекали моменту, коли можна буде продемонструвати ворогу його ефективність", – заявив він.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що після початку повномасштабного вторгнення Україна почала створювати мережу секретних підземних заводів із виробництва зброї. 

Читайте також:
Європарламентарі закликають зняти всі обмеження на удари західною зброєю по РФ
Останніми місяцями спостерігаються спроби окупантів бити по газорозподільчому обладнанню, – Галущенко
Індія продовжує продавати снаряди для оборони України, попри протести РФ
ЗСУ розширили плацдарм у Курській області, а РФ просувається на Донбасі, – ISW