USD
НБУ
41.45
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.11
Готівка
46.70
Втрати росіян: 6 3 8 1 4 0 (+1130)
USD
НБУ
41.45
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.11
Готівка
46.70

ЗСУ збили російський вертоліт маленьким дроном, – ЗМІ

Українські війська щомісяця розгортають понад 100 000 вибухонебезпечних FPV-дронів по всій лінії фронту
Мі-8
Вертоліт Мі-8
Джерело: Вікіпедія

Маленьким 2-кілограмовим дроном українські військові приземлили російський гелікоптер Мі-8. Пригода сталася 31 липня. Про це повідомляє Forbs.

Зазначається, що вчора один із FPV-дронів, дистанційно керований оператором із гарнітурою віртуальної реальності, збив російський гелікоптер. Очевидно, таку атаку українці реалізували вперше. В мережі опублікували фото, де на окупованій території Донецької області горить вертоліт.

"Швидкого одужання тим, хто вижив", – написав один російський блогер, коментуючи відео.

У Донецькій області збили російський вертоліт Мі-8
Джерело: відкриті джерела

За даними видання, ЗСУ щомісяця розгортають понад 100 000 вибухонебезпечних FPV-дронів по всій лінії фронту. Безпілотники врізаються в бронетехніку, переслідують відкриту піхоту та ведуть артилерійський вогонь назад, щоб націлитися на російські гаубиці.

Це не перша спроба українських військових збивати ворожі вертольоти FPV-дроном. Раніше такий випадок був зафіксований у вересні минулого року.

"Ймовірно, знадобилося щонайменше 10 місяців спроб, перш ніж оператор українського безпілотника нарешті вразив російський вертоліт. Місяці промахів зрозумілі. Гелікоптер може летіти зі швидкістю понад 240 км на годину на висотах, що перевищують тисячі метрів, – це надто швидко та надто високо, щоб двокілограмовий дрон міг зробити чистий постріл без величезної кваліфікації чи удачі з боку оператора", – пише видання.

Як збили вертоліт

Forbs розповідає, що оператор дрона помітив, як на позиції ЗСУ піднімається вертоліт, всередині якого знаходиться екіпаж з трьох людей. Мі-8 летів на бойове завдання в бік українських позицій, але не встиг, бо був успішно атакований українським FPV-дроном. Один із російських блогерів написав, що гелікоптер "зловили в момент зльоту".

Додамо, за інформацією віцепремʼєр-міністра – міністра з питань цифрової трансформації Михайла Федорова, держава вперше оголосила тендер на закупівлю українських FPV-дронів Це перша закупівля державою через Prozorro українських безпілотників, ще й супертехнологічних FPV-дронів, які використовують машинний зір для до наведення на ціль.

За словами директора "Укроборонпрому" Германа Сметаніна, Україна розробила й запустила в серійне виробництво власні далекобійні ударні дрони. Уже зараз вони вражають стратегічні об'єкти ворога на відстані понад тисячу кілометрів.

Навесні Інститут вивчення війни повідомив, що українські військові вдосконалили способи знищення російських дронів дальнього радіусу дії. Для цього ЗСУ застосовують FPV-дрони.

Читайте також:
Європарламентарі закликають зняти всі обмеження на удари західною зброєю по РФ Європарламентарі закликають зняти всі обмеження на удари західною зброєю по РФ
Останніми місяцями спостерігаються спроби окупантів бити по газорозподільчому обладнанню, – Галущенко Останніми місяцями спостерігаються спроби окупантів бити по газорозподільчому обладнанню, – Галущенко
Індія продовжує продавати снаряди для оборони України, попри протести РФ Індія продовжує продавати снаряди для оборони України, попри протести РФ
ЗСУ розширили плацдарм у Курській області, а РФ просувається на Донбасі, – ISW ЗСУ розширили плацдарм у Курській області, а РФ просувається на Донбасі, – ISW