Втрати росіян: 6 3 8 1 4 0 (+1130)
USD
НБУ
41.45
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.11
Готівка
46.70

Законопроєкт про множинне громадянство: Кого та за що можуть позбавити українського громадянства

Українці, які добровільно отримали паспорт РФ, втратять громадянство України
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Напередодні президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроєкт про множинне громадянство. Кого та за що можуть позбавити українського громадянства, розповідаємо.

Зокрема серед іншого в президентському законопроєкті йдеться про те, що українці, які добровільно отримали паспорт РФ, втратять громадянство України.

За що можуть позбавляти громадянства України

Так, українського громадянства можуть позбавити за участь у збройній агресії проти України у складі збройних формувань держави-агресора або держави-окупанта, або держави, яка перебуває у збройному конфлікті (війні) з Україною або сприяє здійсненню збройної агресії проти України.

Також це може статися за встановлення факту проходження особою військової служби за контрактом у державі-агресорі чи державі-окупанті.

Не омине позбавлення й добровільного набуття громадянином України громадянства держави-агресора або держави-окупанта або громадянства держави, включеної до переліку держав, громадяни яких набувають громадянства України у спрощеному порядку, якщо на момент такого набуття він досяг повноліття.

Водночас це стосується і використання повнолітнім громадянином України, який має громадянство іноземної держави, на території України іноземного паспорта, якщо це призводить до загроз національній безпеці чи національним інтересам України.

Позбавити громадянства України можуть і через те, що це громадянство було набуте внаслідок надання неправдивих відомостей, підроблених документів, а також приховування особою будь-якого суттєвого факту, через який він не зміг би отримати громадянство.

Разом з тим, ще й внаслідок набрання законної сили обвинувальним вироком суду щодо осіб, засуджених в Україні за вчинення злочину проти основ національної безпеки України, проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку, за вчинення теракту.

А про всі плюси та мінуси законопроєкту та чому народні депутати кажуть, що перспективи його ухвалення сумнівні, ми з'ясовували в матеріалі.

Читайте також:
Податки підвищать: Верховна Рада підтримала законопроєкт у першому читанні
Кіпр позбавив Коломойського громадянства, – ЗМІ
Нардепи підтримали збільшення держбюджету на 500 млрд гривень
Лікарям в Україні відтепер заборонено призначати ліки під впливом "фінансових стимулів"