Втрати росіян: 6 3 7 0 1 0 (+1130)
USD
НБУ
41.41
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.12
Готівка
46.55

Забруднені води з Сейму можуть дійти до водозабору Києва

Забруднені води рухаються зі швидкістю 20–25 км на день
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Забруднення річки Сейм є надзвичайною подією і не можна допустити, щоб забруднені води дійшли до питного водозабору Києва. Про це заявив міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець, передає "Укрінформ".

"Забруднені води рухаються зі швидкістю 20–25 км на день. Ми робимо максимум для того, щоб вони не дійшли до питного водозабору Києва. Це наша основна задача. Тож 5–6 вересня ми побачимо, чи діють заходи, яких ми зараз вживаємо", – сказав він.

Стрілець зазначив, що за останні дні зроблено понад 50 проб води, зокрема за ці два дні – 28.

"Зразки забрудненої води постійно відбираються для лабораторних досліджень та випробувань з метою пошуку найкращих рішень. Відповідно, вчора відібрали проби для того, щоб фахівці на очисних спорудах водоканалу (там, де питні водозабори) з'ясували, чи зможуть вони впоратися, якщо забруднення дійде туди. Тобто превентивно ми робимо максимум для того щоб це зупинити", – сказав він.

Міністр наголосив, що речовина, яка викликала забруднення, виключно органічного походження.

Передісторія

Нагадаємо, 28 серпня стало відомо, що окупанти спричинили масштабне забруднення річки Сейм, ймовірно, скидаючи відходи невідомих речовин. 

Результатом забруднення річки стала масова загибель риби внаслідок критично низького вмісту розчиненого у воді кисню (менше ніж 1 мг/л при мінімально допустимій нормі 4 мг/л), спричиненого процесами його біохімічного споживання органічними речовинами, що потрапили у водне середовище.

За вказаним фактом відкрито кримінальне провадження.

Читайте також:
У Києві на АЗС застрелили чоловіка
Російський "кріт", який шпигував на оборонному заводі в Києві, отримав 15 років тюрми
Затримали двох підлітків, які на замовлення окупантів палили автівки військових у Києві та Краматорську
П’ятьом киянам, які спалили три автівки військових у столиці, оголосили підозру