Втрати орків: 5 0 7 6 5 0 (+1390)
USD
НБУ
40.48
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.82
Готівка
44.75

Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди

Штрихкод свідчитиме про те, що людина виконала вимоги закону про мобілізацію та оновила дані у ТЦК
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Військовозобов’язаним у військово-обліковий документ вклеюють штрихкод (VIN-код). Про це повідомляє "Судово-юридична газета".

Зазначається, що фактично це є ідентифікаційним кодом, який Реєстр військовозобов’язаних "Оберіг" автоматично присвоює військовозобов’язаному.

Що означає цей код?

Він свідчить, що людина виконала вимоги закону про мобілізацію та оновила дані у ТЦК. Якщо такого штрихкоду у військовому квитку чи іншому військово-обліковому документі немає, то буде зрозуміло, що певна людина не оновлювала даних у ТЦК. 

Закон про мобілізацію

Закон про мобілізацію набирає чинності 18 травня. Після цього усі чоловіки віком від 18 до 60 років протягом 60 календарних днів зобов’язані оновити дані стосовно свого місця перебування. А вручення повістки буде вважатися здійсненим тоді, коли ТЦК надішле документ на останню відому адресу, за якою зареєстрована особа.

Також він передбачає, що вилучати транспорт можуть у державних органів, місцевого самоврядування, підприємств та громадян – власників транспортних засобів. В останньому випадку транспорт не можуть вилучити, якщо це єдиний засіб пересування в людини.

Змінюються також умови для відстрочки та звільнення зі служби, а строкова служба замінюється на обов’язкове навчання.

Е-кабінет військовозобов'язаного

З 18 травня окрім нового закону про мобілізацію запрацює електронний кабінет військовозобов’язаного. Проте – в експериментальному режимі.

Тоді кожен зможе дистанційно оновити свої персональні військово-облікові дані, за винятком, звичайно, проходження військово-лікарської комісії, яку необхідно буде пройти.

Тобто електронний кабінет стосуватиметься лише пункту закону про обов’язкове оновлення даних військовозобов’язаними протягом 60 днів. Це не стосується повторного проходження ВЛК.

Читайте також:
Міноборони запустило пілотний проєкт з реабілітації військових
США, як і раніше, виступають проти того, щоб Україна била по РФ ракетами ATACMS: А якими тоді можна?
Варшава готова зайнятися навчаннями українського підрозділу з громадян, які втекли до Польщі, - МЗС
Росія може готуватися до агресивних провокацій у Балтійському регіоні, – Зеленський