Втрати росіян: 6 3 7 0 1 0 (+1130)
USD
НБУ
41.41
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.12
Готівка
46.55

Святкування Рош га-Шана: Хасидів просять утриматися від поїздки в Україну

Це обумовлено регулярними російськими атаками на цивільні об'єкти та можливими провокаціями
Хасиди в Умані
Джерело: відкриті джерела

Хасидів, які цьогоріч планують візит до України на святкування Рош га-Шана, закликали зважати на безпекову ситуацію та за можливості утриматися від поїздки до Умані. Про це поінформував голова Черкаської обласної військової адміністрації Ігор Табурець у Telegram.

Він пояснив, що це обумовлено регулярними російськими атаками на цивільні об'єкти та можливими провокаціями.

"Однак ми розуміємо, що, попри застереження, частина вірян все ж відвідає культове для себе місце. Тож маємо бути готовими. Спільно з місцевою владою, керівниками нашого безпекового сектора, медичної галузі та комунальниками пропрацьовуємо всі питання", – йдеться в повідомленні.

Особлива увага приділяється безпековим заходам. Влада посилює укриття в регіоні та готується забезпечити паломників медичною допомогою, а також підтримувати санітарно-епідеміологічне благополуччя. На час паломництва в Умані буде розгорнуто оперативний штаб для координації всіх заходів.

Що таке Рош га-Шана?

В Україні свято відоме завдяки паломництву до могили цадика Нахмана (в Умані). В останній рік свого життя засновник течії брацлавського хасидизму закликав усіх послідовників провести свято разом з ним. Його учні на чолі з Натаном витлумачили це як заклик до відвідин могили вчителя.

Попри те що деякі авторитетні рабини не схвалюють традицію паломництва, відзначаючи важливість зустрічі свята з сім'єю та недоцільність залишати Ізраїль, вона є досить популярною як серед хасидів, так і взагалі серед юдеїв-вірян.

Щороку приїзд до Умані значної кількості прочан та пов'язані з ним інфраструктурні та міжнаціональні проблеми висвітлюється місцевими та центральними ЗМІ, створюючи хибне враження що відвідання могил праведників є центральною подією свята чи навіть всього життя вірянина

Віряни-юдеї України зустрічають свято вдома та за можливості відвідують синагогу для спільної молитви та виконання пов'язаних зі святом ритуалів.

Читайте також:
Очікується найбільш велелюдне святкування Рош га-Шана: В Україну вже прибувають паломники-хасиди
Побиття ветерана на Черкащині: Підозрюваного взяли під варту
Побиття ветерана на Черкащині: Поліція затримала підозрюваного в нападі
Побиття військового на Черкащині: Підозрюваного оголосили в розшук