Втрати росіян: 6 8 1 5 8 0 (+1350)
USD
НБУ
41.28
Готівка
41.55
EUR
НБУ
44.81
Готівка
45.35

В Україні хочуть замінити прожитковий мінімум на спеціальну соцвиплату, – Кабмін

Уряд вже готує відповідне рішення

Фото ілюстративне

Джерело: відкриті джерела

В Україні мають намір скасувати прожитковий мінімум, замінивши його спеціальною соціальною виплатою. Про це заявила міністр праці та соціальної політики Оксана Жолнович в ефірі телемарафону.

За її словами, розмір спеціальної соцвиплати визначатиметься індивідуально. На її суму впливатиме склад сім'ї.

Вона пояснила, що замінити прожитковий мінімум хочуть, оскільки до нього прив'язані штрафи, посадові оклади та інше.

Водночас нову базову виплату надаватимуть у двох випадках: через втрату працездатності та для допомоги за відсутності необхідного фінансового забезпечення або, інакше кажучи, через бідність.

Новини за темою: Держборг України зріс на 1,1 млрд доларів, – Мінфін

Також Жолнович наголосила, що нинішній прожитковий мінімум не відповідає дійсності, оскільки його розмір надто малий. Вона додала, що впровадження спеціальної соціальної виплати позитивно вплине на всю соціальну систему та економіку.

Що таке прожитковий мінімум?

Прожитковий мінімум – це сума грошей, яка вважається необхідною для того, щоб забезпечити основні потреби людини. У цю суму входять витрати на їжу, одяг, житло, комунальні послуги, медичні потреби та мінімальні культурні потреби. Простіше кажучи, це той мінімум коштів, який потрібен людині, щоб не жити в бідності та задовольняти свої базові потреби.

У 2024 році прожитковий мінімум в Україні становить 2920 гривень, для дітей до 6 років – 2563 гривні, для дітей від 6 до 18 років – 3196 гривень, для працездатних осіб – 3028 гривень, для осіб, які втратили працездатність, – 2361 гривня.

Варто нагадати, що раніше Кабмін підготував Бюджетну декларацію на 2025–2027 роки. Пропонує відмовитися від підвищення мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму, від яких залежать розміри соціальних виплат.

Читайте також:
43% українців отримують пенсії менші за 100 доларів
Почалися проблеми: Російські постачальники не можуть завезти в країну до 40% автозапчастин
У тіні перебуває половина української економіки. А у деяких галузях ця цифра становить 60–70%, – Гетманцев
Вакцини не існує: В Україні вже померло 11 людей від гарячки Західного Нілу