Втрати росіян: 6 3 7 0 1 0 (+1130)
USD
НБУ
41.41
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.12
Готівка
46.55

В Україні через війну щодня руйнується або пошкоджується одна школа, лікарня чи поліклініка, – ООН

Ці атаки в Організації Об'єднаних Націй називають грубим порушенням міжнародного гуманітарного права

Удар по "Охматдиту". 12 липня 2024 р.

Джерело: Володимир Зеленський

В Україні через війну щодня в середньому одна школа, лікарня або поліклініка руйнується або зазнає пошкоджень. Про це заявила координаторка Організації Об'єднаних Націй з гуманітарних питань Деніз Браун, передає "Інтерфакс-Україна".

"Ми маємо дані про пошкодження та руйнування шкіл, лікарень, поліклінік у країні. Щодня в Україні в середньому пошкоджується або руйнується школа, лікарня, поліклініка, маленька чи велика. Це дані, які має ООН. Тож це досить вагомі дані", – зазначила вона.

За її словами, лікарні перебувають під особливим захистом міжнародного гуманітарного права і атаки на ці об'єкти порушують його.

В організації вважають, що слова засудження мають важливе значення для того, щоб усі у світі знали, що відбувається, і щоб були подальші дії.

"Слова дуже важливі для дій. Коли щось трапляється, як, наприклад, масована атака на "Охматдит", саме тому ООН висловлювалася так рішуче на всіх рівнях", – сказала Браун.

Наслідки війни

Від початку повномасштабної війни, згідно з підрахунком МОЗ, російська армія пошкодила 1636 українських медзакладів та ще 214 повністю зруйнувала. В цьому списку як лікарні, так й амбулаторії, поліклініки та пологові будинки.

Крім того, за даними Міністерства освіти та науки, станом на початок цього року Росія пошкодила 1600 і зруйнувала 200 шкіл.  Якщо перевести це у відносні цифри, то кожна сьома школа в Україні отримала пошкодження.

До того ж варто додати, що російські окупанти не лише масово вирубують ліси на захоплених територіях, але й просто нищать їх усіма можливими способами. За оцінкою Держлісагентства, внаслідок воєнних дій шкоди завдано майже 30% усіх лісів України.  

Читайте також:
Зеленський очікує від Байдена запрошення України в НАТО до завершення його президентської каденції
Зараз немає такої ділянки фронту, де не висів би дрон: Військовий розповів, як БпЛА змінюють хід війни
На фронті у Харківській області російські військові скаржаться на масові отруєння
СБУ затримала зрадника, який за 1 млн рублів здавав росіянам позиції ЗСУ під Покровськом