Втрати росіян: 6 3 7 0 1 0 (+1130)
USD
НБУ
41.41
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.12
Готівка
46.55

Україна втрачає свої позиції на сході через погано навчених новомобілізованих, – ЗМІ

На передовій військовослужбовці "розчаровані" якістю нових призовників, яких відправили ТЦК, тому командири хочуть провести власну мобілізацію
ЗСУ на фронті в Донецькій області
Джерело: AP photo

Сили оборони України втрачають позиції на східному фронті через погано навчених новомобілізованих військових та перевагу військ РФ у боєприпасах й авіації. Про це з посиланням на умовах анонімності на українських командирів і солдатів пише AP.

Видання цитує українських командирів, які кажуть, що нібито дехто з новобранців відмовляється стріляти по ворогу. А іншим – складно координувати свої бойові рухи. Деякі ж бійці взагалі покидають поле бою.

"Дехто не хоче стріляти – вони бачать ворога на вогневій позиції в окопах, але вогонь не відкривають. Тому наші чоловіки гинуть. Такі бійці неефективні, коли не використовують зброю", – розповів український командир батальйону 47-ї бригади.

До того ж командири зазначають, що новомобілізовані воїни сприяли деяким територіальним втратам, зокрема й біля Покровська. Таким бійцям, додають командири та солдати чотирьох бригад, які боронять Покровський напрямок, бракує навіть мінімального рівня підготовки. І мовляв, командуванню доводиться планувати операції з піхотою, яка не вміє стріляти по мішенях та не знає базової топографії.

Також на передовій військовослужбовці "розчаровані" якістю нових призовників, яких відправили ТЦК, тому командири хочуть провести власну мобілізацію, щоб краще відбирати й навчати нових захисників.

"Головна проблема – це інстинкт виживання новобранців. Раніше люди могли стояти до останнього, щоб утримати позицію. Зараз, навіть коли йдуть легкі обстріли вогневих позицій, солдати відступають", – прокоментував військовий зі 110-ї бригади, додавши, що мотивованих наразі дуже мало.

Новини за темою: Окупанти успішно наступають на Донбасі, незважаючи на операцію в Курській області, – ISW

Втім, попри звинувачення деяких командирів новомобілізованих у втратах, військовий експерт аналітичної організації "Центр оборонних стратегій" Віктор Кевлюк каже, що підготовка новобранців є адекватною. А командири бригад тільки "шукають пояснення тактичних провалів".

"Так само командир бригади має відповідні інструменти для морального впливу. Якщо всі ці процеси будуть налагоджені в бригаді, то суттєвих проблем не буде. Якщо ці механізми дають збій, тоді читаємо про негатив у соцмережах", – зауважив експерт.

Втрата села Прогрес у Покровському районі є останнім прикладом втрати території, у якій командири звинувачують новобранців, продовжує видання. Підрозділи 31-ї бригади відійшли в погано скоординованому маневрі, що спонукало 47-му бригаду вступити в бій і спробувати стабілізувати лінію. Подібний сценарій розгортався у травні у селі Очеретине.

За словами одного з командирів батальйону, нові бійці не тільки недосвідчені у стрільбі, вони також не навчилися координувати бойові завдання в малих групах або використовувати навіть прості тактики.

"З командного пункту хотів би віддавати накази малим (піхотним) групам, але не впевнений, чи вони здатні виконувати ці накази, тому що їм бракує координації та зв’язку. Іноді я хочу застрелитися", – говорить командир.

Новини за темою: Росія нарощує темпи мобілізації, тож демобілізація в Україні проблематична, – Веніславський

Слід нагадати, що експерти американського Інституту вивчення війни щодня фіксують просування російських військ. За останніми даними, окупанти просуваються на південний схід від Покровська, на південний захід від Донецька й на північний схід від Роботиного.

Читайте також:
Зеленський очікує від Байдена запрошення України в НАТО до завершення його президентської каденції
Зараз немає такої ділянки фронту, де не висів би дрон: Військовий розповів, як БпЛА змінюють хід війни
На фронті у Харківській області російські військові скаржаться на масові отруєння
СБУ затримала зрадника, який за 1 млн рублів здавав росіянам позиції ЗСУ під Покровськом