Втрати росіян: 6 3 8 1 4 0 (+1130)
USD
НБУ
41.45
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.11
Готівка
46.70

Росія нарощує темпи мобілізації, тож демобілізація в Україні проблематична, – Веніславський

Ті військові, які уже давно на фронті, ймовірно, не скоро потраплять під демобілізацію
Фото ілюстративне
Джерело: Володимир Зеленський

Росія примножує число військових для війни в Україні. Там посилюють темпи мобілізації, тож говорити про демобілізацію для українського війська наразі не на часі. До того ж станом на сьогодні від Кабміну до Верховної Ради не надходило законодавчих ініціатив про можливість демобілізації. Про це повідомив член комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський.

"Ми стали заручниками, скажімо так, популістських ідей окремих політиків, які спочатку вкинули у публічний простір, а потім як законодавчі ініціативи можливість військовозобов'язаним бути звільненими з військової служби під час дії правового режиму воєнного стану. В комітеті це питання обговорювалося дуже ретельно. Історія світових воєн на сьогодні не знає прикладів, коли до завершення повномасштабної війни, повномасштабного вторгнення, до відсічі агресії здійснювались якісь комплексні заходи звільнення з військової служби тих, хто відстоює територіальну цілісність і державний суверенітет", – наголосив нардеп.

Веніславський заявив, що демобілізація насамперед – це не політичне, а військове питання.

"Політично зрозуміло, що вигідно говорити й хотілось би нам обнадіяти тих людей, які воюють, що вони там протягом певного часу матимуть можливість на звільнення. Але, на превеликий жаль, на сьогодні ситуація залишається на фронті дуже складною", – сказав Веніславський.

Він пояснив, що Росія регулярно збільшує число мобілізованих на фронт в Україну.

"Говорити на цьому фоні про можливість звільнення дуже проблематично", – сказав член комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

При цьому народний обранець додав, що в ухваленому законі про мобілізацію є рекомендація парламенту до уряду та Міноборони розібратися з питанням демобілізації і визначити, чи можливо її провести на певному етапі. 

Разом з цим Веніславський заявив, що вище державне та військове керівництво задоволене темпами мобілізації в Україні.

Раніше міністр внутрішніх справ Ігор Клименко зазначав, що наразі в Україні нема умов для проведення демобілізації, оскільки на фронті дуже потрібні військові, які вже провоювали понад два роки.

Читайте також:
Більшість боїв проходить на Покровському і Курахівському напрямках. Ситуація на фронті
На Рівненщині староста округу й правоохоронець організували заробіток на ухилянтах. Їм оголосили підозру
Міноборони перевіряє харчування у військових частинах на кількох напрямках фронту
В Україні хочуть збільшити термін базової загальновійськової підготовки