Втрати росіян: 6 3 8 1 4 0 (+1130)
USD
НБУ
41.45
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.11
Готівка
46.70

Україна вперше застосувала ракету-дрон "Паляниця", – Зеленський

Це зброя абсолютно нового класу, яку застосували саме 24 серпня
Президент України Володимир Зеленський
Джерело: скріншот

24 серпня Збройні сили України вперше вдарили по військах РФ вітчизняною ракетою-дроном "Паляниця". Про це під час урочистостей до Дня Незалежності України сказав президент Володимир Зеленський.

"Саме сьогодні відбулося перше й успішне бойове застосування нашої нової зброї. Абсолютно нового класу зброї – української ракети-дрона "Паляниці". Це новий наш метод відплати агресору", – зазначив глава держави.

Український лідер наголосив, що зброя вдало уразила ворога. Втім, не уточнив, де саме її застосували.

А також подякував розробникам, виробникам та українським воїнам.

"Знаємо, що Росії буде дуже складно навіть вимовити, що саме прилетіло. Складно протидіяти, але все ж дуже легко зрозуміти, за що", – заявив Зеленський.

Новини за темою: "Хворий дід не диктуватиме червоні лінії", – зі звернення Зеленського до Дня Незалежності України

Виробництво дронів

Зауважимо, раніше в "Укроборонпромі" повідомляли, що Україна у 2024 році наздогнала Росію за виробництвом дронів-камікадзе, аналогічних Shahed-131 та Shahed-136. Уже підписали низку контрактів з приватними виробниками, переважно це стосується ліцензійного виробництва.

Крім того, у квітні Кабінет міністрів виділив додаткові 15,5 млрд гривень на закупівлю дронів. Кошти передбачені адміністрації Держспецзв’язку, що займається відповідними закупівлями. Також гроші дозволять поставити Силам безпеки та оборони 300 тисяч БпЛА. Це додатковий ресурс до 43,3 млрд гривень, які вже виділили на безпілотники цього року.

Новини за темою: Зібрати, випробувати, передати, перемогти. Як працюють курси зі збірки дронів і які в них є мінуси та плюси

До того ж, наприклад, у липні Україна запустила більше ударних безпілотників дальньої дії, ніж Росія. Зокрема, РФ атакувала Україну 426 безпілотниками типу "Шахед", а Україна відправила понад 520 дронів.

А на початку серпня Україна вперше оголосила тендер на закупівлю українських FPV-дронів. У тендері зазначено, що планують закупити 30 комплектів безпілотних авіаційних комплексів у складі мультироторних FPV-дронів типу камікадзе із системою автоматичного утримання курсу на ціль і пристроєм ініціації боєприпасу. 

Читайте також:
Понад два мільйони іноземців виїхали з Росії впродовж року
Європарламентарі закликають зняти всі обмеження на удари західною зброєю по РФ
Останніми місяцями спостерігаються спроби окупантів бити по газорозподільчому обладнанню, – Галущенко
Індія продовжує продавати снаряди для оборони України, попри протести РФ