Втрати орків: 4 7 0 8 7 0 (+1030)
USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95

Україна розслідує причетність Білорусі до депортації українських дітей, – Reuters

У Білорусі можуть перебувати 2150 дітей віком від 6 до 15 років, яких відправили до так званих "таборів відпочинку та санаторіїв"

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Україна розслідує ймовірну роль Білорусі в насильницькому переміщенні дітей з окупованих Росією територій. Про це інформує Reuters із посиланням на Офіс генпрокурора.

Цю заяву було зроблено у відповідь на повідомлення білоруської опозиції у вигнанні про те, що 2150 українських дітей, зокрема сироти у віці від 6 до 15 років, було відправлено до так званих "таборів відпочинку та санаторіїв" на території Білорусі.

Національне антикризове управління, група політичних супротивників уряду президента Олександра Лукашенка, повідомила у своєму попередньому звіті, що дітей доправили щонайменше у три місця в Білорусі.

В ОГП зазначили, що порушили кримінальну справу за фактом примусового перевезення/депортації понад 19 тисяч дітей з окупованих Донецької, Луганської, Запорізької, Херсонської та Харківської областей, зокрема до Білорусі.

"Факт та обставини вивезення українських дітей з тимчасово окупованих територій України до так званих "оздоровчих таборів" у Білорусі наразі розслідуються в межах вказаного кримінального провадження", – йдеться в повідомленні.

Раніше

5 квітня 49 країн оголосили спільну заяву щодо незаконної примусової депортації українських дітей до Росії у відповідь на проведення засідання Радбезу ООН за формулою "Аррії", в якому РФ головує.

Також ми писали, що в Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) заявили, що РФ явно порушувала права незаконно вивезених на російську територію українських дітей, а сама депортація може містити елементи злочину проти людяності.

Як відомо, 17 березня Палата попереднього провадження Міжнародного кримінального суду в Гаазі видала ордери на арешт президента Росії Володимира Путіна та уповноваженої з прав дітей у РФ Марії Львової-Бєлової.

 
Читайте також:
Пережив ампутацію на "Азовсталі" і потрапив у полон до окупантів: Важкий фронтовий шлях офіцера Нацгвардії
Макрон заявив, що не змінив думки про введення військ в Україну і знову назвав умови
Україна приречена бути ветераноцентричною: Як держава та бізнес повертають військових до цивільного життя
На околиці Часового Яру ідуть бої. Росія стягує нові дивізії, щоб захопити місто до отримання Україною західної зброї