Втрати орків: 4 8 9 8 7 0 (+1410)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Розмістивши ядерну зброю в космосі, РФ може зробити навколоземну орбіту непридатною, – Пентагон

Орбіту не можна буде використовувати щонайменше рік
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Російська космічна ядерна зброя може зробити низьку навколоземну орбіту непридатною для використання на рік. Про це заявив помічник міністра оборони США Джон Пламб на слуханнях у Палаті представників Конгресу, передає Defense One.

За його словами, Росія зараз зосереджена на розробці нового супутника, оснащеного ядерною зброєю. Його мета – знищувати інші орбітальні об'єкти, що може загрожувати більшості супутників, керованих іншими країнами і компаніями по всьому світу, а також тим супутникам, які необхідні для життєво важливих сфер життєдіяльності на Землі.

"Також це поставить хрест на пілотованих польотах у космос принаймні на рік", – наголосив Пламб.

Він додав, що особливу стурбованість викликало вето РФ на резолюцію Організації Об'єднаних Націй, яка забороняє розміщення ядерної зброї в космічному просторі.

Варто зазначити, що минулого тижня радник з національної безпеки адміністрації США Джейк Салліван підтвердив, що Росія справді розробляє новий супутник, який несе ядерний пристрій.

Новини за темою: Повідомлення про ядерну російську зброю в космосі можуть бути реальними, – експерт

Пламб же назвав РФ "лицемірною" і "неймовірною" за її заяви про те, що вона не розміщуватиме зброю в космосі з одночасною відмовою підписати резолюцію ООН.

Що відомо про протисупутникову зброю?

Нещодавно американські ЗМІ написали, що конгресмени дізналися про плани Росії розробити ядерну зброю для ураження супутників.

Згодом у Білому домі підтвердили, що стежать за діяльністю РФ в цьому напрямку. Вони не розкривають деталей, однак кажуть, що це пов'язано з "протисупутниковим потенціалом", а також порушує Договір про космос 1967 року.

Координатор зі стратегічних комунікацій в Раді нацбезпеки США Джон Кірбі заявляв, що подібні пристрої не призведуть до ядерного вибуху в космосі, але внаслідок пошкоджень супутників може бути завдано шкоди "для послуг, якими ми користуємося на Землі та на які ми покладаємося в нашому повсякденному житті".

А за інформацією видання The New York Times, послання Блінкена було недвозначним: будь-який ядерний вибух у космосі знищить не лише американські супутники, але й супутники Пекіна та Нью-Делі.

Читайте також:
Зеленський про захист Харківщини: РФ не дійшла до основних ліній оборони
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри