Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Саміт миру для України стане платформою, що розпочне майбутній мирний процес, – Зеленський

Саміт у Швейцарії відбудеться 15–16 червня
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

15–16 червня у Бюргенштоці (Швейцарія) відбудеться перший Саміт миру для України. Президент Володимир Зеленський вважає, що саміт стане платформою для того, щоб надалі розпочати мирний процес.

"Саміт стане платформою для діалогу щодо шляхів досягнення всеохопного, справедливого й тривалого миру для України згідно зі Статутом ООН та нормами міжнародного права. Повагу до цих принципів засвідчили всі запрошені до участі в заході", – говорить глава держави.

На саміт мають запросити представників більше ніж 100 країн світу. У ньому візьмуть участь лідери країн та голови урядів з усіх континентів.

Засади роботи цього заходу погодили під час низки міжнародних зустрічей радників із національної безпеки, ініційованих Офісом президента для опрацювання Української формули миру.

Нині є достатня міжнародна підтримка для проведення конференції високого рівня для початку мирного процесу.

Саміт присвячено розробці рамок для досягнення цієї мети, щоб стимулювати майбутній мирний процес.

У Саміті миру не передбачається участі Росії

Водночас напередодні в інтерв’ю для Foreign Policy міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба розповів, що немає сенсу сідати за стіл переговорів з Росією, оскільки від неї не можна буде домогтися сумлінних дій, а Глобальний саміт миру передбачає створення коаліції країн, яка поділяє одні й ті самі принципи.

"Знаємо, що немає сенсу садити Росію за стіл переговорів, якщо ви не можете домогтися від неї сумлінних дій. Є тільки два способи привести РФ до ситуації, коли та буде діяти сумлінно. Перший – це успіх на полі бою, а другий – створення коаліції країн, які поділяють одні й ті самі принципи та підходи", – переконаний Кулеба.

Глава українського Міністерства закордонних справ стверджує, що спілкування з Росією може відбутися після саміту. І тільки тоді може стати частиною переговорів, уточнює міністр. Саме тому в Саміті миру не передбачається участі РФ.

"Бо мета цього саміту – об'єднати країни, що розділяють принципи й підходи, на основі яких вони будуватимуть подальші дії. Зрештою, не можна покласти край війні без обох сторін", – зауважує очільник МЗС.

Новини за темою: Допомога Україні та Саміт миру: Зеленський зідзвонився з Байденом

Росія хоче зірвати Саміт миру

До речі, президент України Володимир Зеленський нещодавно повідомляв, що Росія готується зірвати Глобальний саміт миру у Швейцарії.

"У нас є точна інформація від розвідки – конкретні дані, – що Росія не просто хоче зірвати Саміт миру. Проте має конкретний план, як це зробити: як зменшити участь країн, як діяти, щоб миру не було ще довше", – поперджав глава держави.

Зеленський додавав, що Україна поділиться цією інформацією з партнерами на рівні дипломатів та розвідок і закликав разом цьому протидіяти та працювати в єдності заради справедливого миру.

Читайте також:
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням
Зеленський ветував закон, який дозволяв роботодавцям звільнити працівника за колабораціонізм
Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти
Зеленський зустрівся з Блінкеном: Що обговорили