Втрати орків: 4 8 9 8 7 0 (+1410)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

За останні пів року окупанти стратили щонайменше 15 беззбройних військових ЗСУ, – HRW

Там дійшли висновку, що випадки таких страт не є поодинокими
Джерело: відкриті джерела

З грудня 2023 року російські загарбники, ймовірно, стратили щонайменше 15 українських військовослужбовців при спробі здатися в полон. Факти розстрілів підтверджує міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch (HRW).

Правозахисники провели дослідження трьох випадків ймовірної страти без суду і слідства щонайменше 12 українських військових, переглянувши і проаналізувавши відеозаписи з дронів, розміщені в соціальних мережах 2 і 27 грудня, а також 25 лютого 2024 року.

Як зазначають у HRW, у всіх цих випадках українські військовослужбовці демонстрували очевидний намір здатися в полон.

"Оскільки вони більше не брали участі в бойових діях, тобто вважалися особами, які вибули з ладу (hors de combat), згідно з нормами Міжнародного гуманітарного права та законами війни вони не могли бути об'єктом атаки", – ідеться в повідомленні.

Правозахисникам вдалося з'ясувати місця, де сталися два з трьох інцидентів, однак через відсутність на відеозаписах точних геоданих не змогли встановити точну геолокацію третього. Human Rights Watch також не вдалося з'ясувати, якій зі сторін належав дрон, що знімав відео з місця подій.

Новини за темою: Україна розслідує майже чотири тисячі злочинів, вчинених військовими РФ проти дітей, – Лубінець

Також у HRW перевірили четвертий випадок шляхом аналізу ще одного відео, що з'явилося в соціальних мережах 19 лютого. У ньому двоє російських військових розстрілюють трьох беззбройних українських солдатів, які здалися в полон.

Розслідування п'ятого інциденту ґрунтувалося на інтерв'ю з українським військовим, відео, яке було викладено на одному з Telegram-каналів 16 лютого, а також на матеріалах ЗМІ, зокрема інтерв'ю з членами сім'ї одного із загиблих. За наявною інформацією, у цьому разі було страчено шістьох військовослужбовців.

У Human Rights Watch зазначили, що, "схоже, випадки таких страт не є поодинокими". Правозахисники наголошують, що ці випадки необхідно розслідувати як воєнні злочини.

Страти українських полонених

У квітні керівник Департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту, Юрій Бєлоусов сказав, що за останні місяці почастішали випадки страт українських військовослужбовців росіянами. Офіс генерального прокурора відкрив 27 кримінальних проваджень за фактами страти українських військовополонених. Йдеться про вбивство 54 бійців.

Пізніше в ООН заявили, що системні порушення Росією прав людини на тимчасово окупованих українських територіях мають глибокі та довгострокові наслідки для України та її населення.

Там також зазначили, що організація задокументувала позасудові страти, насильницькі зникнення, катування, жорстоке поводження, сексуальне насильство та широкомасштабні свавільні затримання цивільних осіб російськими військовими.

Читайте також:
У США досі проти, щоб Україна била по РФ американською зброєю
НАТО обговорює відправку військ в Україну для навчання
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну