Втрати орків: 4 9 5 0 7 0 (+1380)
USD
НБУ
39.67
Готівка
40.05
EUR
НБУ
43.08
Готівка
43.55

Мобілізація по-новому, зміни в ПДР та старт НМТ-2024: Які зміни принесе українцям травень?

Джерело: UWN

Останній місяць весни буде багатим для українців на зміни та свята. Зокрема, саме цього місяця починає діяти новий закон про мобілізацію, майбутні абітурієнти почнуть складати НМТ, а на водіїв чекатимуть нові ПДР.

Початок травня ми зустрінемо одним з найбільших свят – Великоднем. До того ж цього року вперше пам'ять про Другу світову війну на державному рівні вшановуватимуть не 9 травня, а днем раніше, як і в країнах західного світу.

Про все детально – в матеріалі UWN.

Воєнний стан та мобілізація

Воєнний стан у травні

Мобілізація та воєнний стан в Україні відповідно до законодавства діють до 13 травня цього року. 

Додамо, ймовірно, що мобілізацію та воєнний стан в Україні продовжать і після 13 травня. На початку місяця Верховна Рада має розглянути чергове їхнє продовження ще на 90 днів, таким за законодавством є граничний термін пролонгації. 

Нагадаємо, що воєнний стан в Україні ввели через повномасштабну збройну агресію Росії. Це особливий правовий режим, що передбачає надання органам державної влади, військовому командуванню, військовим адміністраціям та органам місцевого самоврядування повноважень, необхідних для відвернення загрози.

У зв'язку з цим в Україні діє і загальна мобілізація. Це означає, що чоловіки від 18 до 60 років вважаються військовозобов'язаними, а отже припадають під призов до армії. Варто зауважити, що окрім чоловіків військовому обліку підлягають жінки, які працюють за медичними спеціальностями. 

Новий законопроєкт про мобілізацію

Новий закон про мобілізацію набере чинності вже з 18 травня. Зокрема, згідно з новим законом право на консульські послуги військовозобов'язані чоловіки віком від 16 до 60 року мають лише за умови оновлених військово-облікових даних. 

Деталі ось тут.

"Обмежено придатних" не буде

Від 4 травня в Україні почне діяти закон, який скасовує такий статус. Тепер протягом дев'яти місяців особи, які мають такий статус, повинні пройти повторну ВЛК, яка визначає: або "придатна" людина, або "непридатна".

У першому випадку особа і надалі продовжить службу, у другому – відправитесь додому. Те саме стосується і військовозобов'язаних: їх або знімуть з військового обліку, або ж відправлять служити.

Економіка

Житлові субсидії

Після 1 травня українцям, які отримували субсидії протягом опалювального сезону, автоматично продовжать фінансову підтримку аж до 30 квітня 2025 року.

Зауважте! В Пенсійному фонді пояснюють, що субсидію призначають до дати закінчення опалювального сезону та розраховують з огляду на тривалість опалювального сезону по 15 квітня включно.

Утім, в травні для деяких категорій для продовження субсидії буде потрібно подати заяву й декларацію про доходи та витрати:

  • якщо заявник орендує житлове приміщення, за яке оплачує ЖКП
  • якщо у складі домогосподарства є ВПО
  • якщо кількість фактичних мешканців у домогосподарстві менша, ніж кількість зареєстрованих
  • якщо домогосподарство претендує на призначення житлової субсидії на придбання скрапленого газу, жорсткого та рідкого пічного побутового палива.

Верховна Рада України дозволила частково поновити митні перевірки з 1 травня 2024 року. Йдеться щодо своєчасності, достовірності, повноти нарахування та сплати митних платежів, які були призупинені з початку повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року.

Перевірки будуть здійснюватися щодо:

  • підприємств, які здійснюють ввезення на митну територію України підакцизних товарів
  • підприємств, які здійснюють вивезення з митної території товарів, на які законом установлено вивізне мито.

Суспільство

Виплати для ВПО

З 1 травня для внутрішньо переміщених осіб будуть введені нові механізми щодо виплат ВПО. Зокрема, йдеться про те, що у травні при нарахуванні виплат ВПО будуть враховувати довідку про склад сім’ї, каже голова Спеціальної комісії з питань захисту ВПО Павло Фролов.

Так, у травні продовжать виплати внутрішнім переселенцям. Йдеться як про тих осіб, кому вони були перепризначені автоматично, так і тих, кому задовільнили заявку на продовження. Також переселенці, які подавали заявку у квітні, у разі її схвалення, отримають гроші з урахуванням березня.

Однак з травня при нарахуванні виплат ВПО будуть враховувати довідку про склад сім’ї. Такий акт обстеження складу сімʼї можуть видати:

  • ОСББ
  • управителі дому
  • інші комунальні підприємства.

Ввімкнені фари цілий рік

В Україні набувають чинності нові положення Правил дорожнього руху. Згідно з ними, ближнє світло фар за містом залишається обов'язковим і після 1 травня. Відповідні зміни до ПДР були внесені постановою Кабміну ще минулого року.

Зауважимо, що раніше подібна вимога існувала лише в осінньо-зимовий період – від 1 жовтня до 1 травня. Але уряд скасував часові проміжки.

Тож, відтепер за межами населених пунктів авто має рухатись з увімкненими ходовими вогнями в будь-яку пору доби та року. В разі відсутності ходових вогнів у конструкції транспортного засобу, авто має рухатися з увімкненим ближнім світлом фар.

За порушення норми передбачено штраф у розмірі від 425 до 510 гривень.

Освіта

НМТ-2024

Вже починаючи з 14 травня майбутні абітурієнти складатимуть Національний мультипредметний тест. Триватиме тестування до 25 червня (основна сесія).

На вступників чекає тестування із чотирьох предметів (три обов’язкові та один на вибір), з яким вони працюватимуть в один день у тимчасових екзаменаційних центрах.

З новацій цьогорічного тестування – перерва у 20 хв, вищий пороговий бал, обов’язкова історія України, повернення української літератури та географії, тести мовами корінних народів та національних меншин. Як і минулоріч, учасники зможуть скласти тест і в Україні, і за кордоном.

Важливі дати

Травень буде "багатим" для українців на важливі дати, проте додаткових вихідних не буде. Все – через воєнний стан, що діє в країні.

Тож, що відзначаємо в травні?

Свято Великодня для православних та греко-католиків припадає на неділю, 5 травня. Наступний понеділок, 6 травня, буде робочим днем, хоча у мирний час це мав би бути вихідний. До того ж у Києві влада вже повідомила, що комендантську годину на Великдень не скасовуватимуть та не скорочуватимуть, масових заходів не буде, а у Харкові кладовища будуть закриті для відвідування.

До того ж цього року вперше пам'ять про Другу світову війну на державному рівні вшановуватимуть не 9 травня, а днем раніше, як і в країнах західного світу. Таким чином, українці відзначатимуть День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні щорічно 8 травня. Верховна Рада у 2023 році ухвалила відповідне державне свято.

Натомість 9 травня відзначатимемо День Європи разом із країнами ЄС. 

12 травня вітатимемо наших матусь з їх святом – Днем матері. А 16 травня вкотре покажемо світові красу української вишиванки – відзначаємо День вишиванки.

На травень припадає і святкування Дня Києва – його відзначаємо 26 числа.

Що лишається без змін?

Тарифи з 1 травня

В Україні не очікується підвищення вартості комунальних послуг у травні.

Газ. НАК "Нафтогаз" ще на рік продовжила дію фіксованого тарифу на газопостачання для домогосподарств, керуючись діючим мораторієм на підняття цін.

Отже, кубометр газу для клієнтів компанії й надалі коштуватиме 7,96 гривні (з ПДВ).

Опалення. Під час воєнного стану заборонено підвищувати тарифи на опалення й гарячу воду.

Електроенергія. Вартість електроенергії для побутових споживачів ще на початку літа минулого року зросла до 2,64 гривні за кВт-год. Такою вона залишиться й у травні. 

Водопостачання. З 1 травня тарифи залишаться на попередньому рівні.

Читайте також:
Найбільше військовозобов’язаних українців, які за кордоном, оновили дані в "Резерві" з Польщі
Жінки-медики тепер не можуть працевлаштуватися як невійськовозобов’язані
Направлення на ВЛК можуть з'явитись в додатку "Резерв+"
Для бізнесу з 1 червня діятимуть нові граничні ціни на електроенергію