Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

У пріоритеті – відновити пошкоджений корпус "Охматдиту" й фасадні роботи, – міністр охорони здоров'я про терміни відновлення лікарні

Ляшко зазначає, що до зими мають бути виконані всі роботи, які дадуть змогу всередині лікарні функціонувати

Дитяча лікарня "Охматдит" пошкоджена внаслідок російської ракетної атаки 8 липня 

Джерело: UWN

Ракетна російська атака 8 липня зруйнувала дитячу лікарню "Охматдит". Нині триває активне відновлення закладу і насамперед увагу приділяють відбудові нового корпусу, куди прилетіла ворожа ракета, сказав під час інтерв'ю "Укрінформу" міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко.

Глава відомства нагадав, що "Охматдит" складається не з одного, а з декількох корпусів. І пріоритетним для МОЗ є відновлення пошкодженого нового корпусу.

"Для нас критичне завдання – його відновити якомога швидше, тобто до зими мають бути виконані всі роботи, які дадуть змогу всередині лікарні функціонувати. Бо корпус вже почав працювати, в ньому проводять оперативні втручання, лікують онкологію, надають іншу медичну допомогу", – розповів Ляшко.

Важливим, продовжив посадовець, є й досить швидке відновлення фасадних робіт. Проєкт "Охматдиту" має авторство, тому на раді з відновлення з передовими проєктними організаціями мають обговорити швидкі можливості поетапного відновлення з пріоритетом якраз консервації будівлі.

Йдеться про захист від зовнішніх подразників, роботу опалення та його захищеність від погодних умов. Ляшко називає це кроком номер один та сподівається, що до настання холодів все це буде зроблено.

"Щодо інших корпусів, то там є пошкоджені або зруйновані пам’ятки архітектури. Чекаємо на технічний звіт саме Міністерства культури та їхню пропозицію, як далі рухатися, бо для пам’яток архітектури спочатку робиться консервація, потім розробляється проєкт реконструкції пам’ятки архітектури, згодом запускається цей процес", – пояснив міністр.

І зазначив, що ці будівлі не важливі в технологічно-лікувальному процесі, тому процес йде згідно із законодавством.

Згадав Ляшко і про старий хірургічний корпус, який також визнано аварійним. Спочатку хочуть зробити передінвестиційний аналіз чи техніко-економічне обґрунтування наступного проєкту. Адже на це також потрібен проєкт реконструкції, спираючись на нові будівельні норми, які включають бомбосховища та нові підходи до вентиляції.

Очільник МОЗ говорить, що наразі розробили декілька варіантів і чекають затвердження Ради з відновлення, щоб представити покроковий механізм. Також тривають зустрічі з будівельним бізнесом, з проєктантами, які працюють із закладами охорони здоров’я, "щоб почути всі ризики і досить швидко відновити цю будівлю".

Ляшко додав, що нині ті маленькі пацієнти, яких розвезли по інших закладах охорони здоров’я Києва після атаки, повернуті на лікування до "Охматдиту". І хоча потужність лікарні зменшили, втім, це не заважає закладу працювати й надати медичну допомогу, наголосив міністр.

Новини за темою: Гендиректор "Охматдиту" Жовнір відсторонений від виконання обов’язків

Днями Міністерство охорони здоров'я сформувало та затвердило склад Ради з відновлення "Охматдиту", який зазнав серйозних пошкоджень унаслідок ракетної атаки Росії. До складу увійшли представники благодійників, які зробили найбільші пожертви, проєктів міжнародної технічної допомоги, дипломатичних установ іноземних держав в Україні, міжнародних і міжурядових організацій та фондів, учасники від громадськості, а також по одному представнику Міністерства охорони здоров'я України та "Охматдиту". Загалом – 15 осіб.

Читайте також:
Затримали двох підлітків, які на замовлення окупантів палили автівки військових у Києві та Краматорську
П’ятьом киянам, які спалили три автівки військових у столиці, оголосили підозру
В Україні відкрили Меморіал пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу
У Києві завершили роботи між станціями метро "Деміївська" та "Либідська"