Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

Тендер на будівництво військового кладовища на Київщині: Чому перемогла компанія, яка з'явилася через день після оголошення тендеру

До консорціуму увійшли кілька компаній
Проєкт військового меморіального кладовища
Джерело: Мінветеранів

Учасники консорціуму "БІЛДІНГ ЮА", які перемогли у тендері на будівництво Національного військового меморіального кладовища, мають значний досвід у реалізації будівельних проєктів, створені та працюють з 1996, 2006 та 2014 років. Про це зазначає пресслужба Міністерства у справах ветеранів.

1 серпня 2024 система Prozorro визначила переможця тендеру на будівництво 1 черги Національного військового меморіального кладовища. Ним став Консорціум "БІЛДІНГ ЮА" з пропозицією у розмірі 1 759 401 657,00 грн. Тендер на вибір підрядної організації був оголошений з очікуваною вартістю 1 801 364 480,00 грн", – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що консорціум є тимчасовим об'єднанням підприємств, створеним для реалізації конкретного проєкту. Це є розповсюдженою практикою, яка не суперечить законодавству. І у даному випадку – бізнес об’єднався для участі в такому масштабному проєкті, як створення Національного військового меморіального кладовища.

У міністерстві зазначають, що компанії не є "одноденками", а мають в своєму портфоліо десятки реалізованих об’єктів. Наприклад, учасники консорціуму, зокрема, реалізовували проєкти з реконструкції І черги Меморіального комплексу пам’яті жертв Голодоморів в Україні з будівництвом І та II черг Національного музею "Меморіал жертв Голодомору" в Києві. Здійснювали капітальний ремонт автомобільної дороги загального користування місцевого значення Баштанка-Березнегувате в Миколаївській області.

Крім того, у відомстві наголосили, що підрядник ще не затверджений, адже договір мають підписати 6 серпня.

Передісторія

Кабінет міністрів у жовтні 2022 року схвалив створення Міністерством у справах ветеранів державної установи "Національне військове меморіальне кладовище".

Пізніше департаменту містобудування та архітектури Київської міської адміністрації було доручено розробити детальний план території для розміщення Національного військового меморіального кладовища на території урочища Лиса гора. У листопаді 2022 року природоохоронна організація "Київський еколого-культурний центр" запропонувала п'ять вільних ділянок землі для розміщення Національного військового меморіального кладовища замість урочища Лиса гора.

У березні 2023 року Мінветеранів і Мінкультури запропонували створити Національне військове меморіальне кладовище біля заповідника "Биківнянські могили" в Києві.

18 серпня в заповіднику "Биківнянські могили" заявили, що Національне військове меморіальне кладовище неможливо збудувати в Биківнянському лісі в стислі терміни, а в Українському інституті національної пам'яті повідомили, що розміщення Національного військового меморіального кладовища поруч із Південним кладовищем Києва має прискорити його будівництво.

19 серпня прем'єр-міністр Денис Шмигаль уточнив, що уряд прискорить терміни проєктування Національного військового меморіального кладовища.

8 грудня Верховна Рада перенесла місце для створення Національного військового меморіального кладовища з Биківні до Гатного Фастівського району Київщини.

Скільки коштів передбачено на Військове меморіальне кладовище

Державним бюджетом України у 2023 році передбачено 65,4 млн гривень на будівництво Національного військового меморіального кладовища. Всі виконавці робіт із проєктування і будівництва будуть визначені через Prozorro. Наразі вже оголошено процедуру торгів на розробку ескізного проєкту Національного військового меморіального кладовища. Усі бажаючі проєктувальники, які мають відповідну кваліфікацію, можуть взяти участь у цих торгах, повідомив перший заступник міністра у справах ветеранів України.

З проєктом кладовища можна ознайомитись тут.

Воно розраховане на 131,2 тис. могил і 5,2 тис. колумбарних ніш, де зберігатиметься прах українських героїв. Відстань до Києва від військового кладовища – 11 кілометрів.

Перші поховання на Національному військовому меморіальному кладовищі можуть розпочатися вже на початку або в середині осені 2024 року.

Умови тендеру

Цінова пропозиція фірми-переможця склала 1,75 млрд гривень, що на 41,96 млн гривень менше від очікуваної ціни замовника (1,8 млрд гривень). 1-ша черга будівництва військового кладовища включає облаштування секторів поховань, автостоянки, під’їзної дороги, огорожі, інженерних мереж, будівництво колумбарної стіни. Загалом під традиційні поховання буде відведено 12 036 могил і 720 колумбарних ніш.

Будівельні роботи 1-ї черги повинні бути завершені до кінця 2025 року. Перші поховання на Національному військовому меморіальному кладовищі з’являться цієї осені. 

Читайте також:
Затримали двох підлітків, які на замовлення окупантів палили автівки військових у Києві та Краматорську
П’ятьом киянам, які спалили три автівки військових у столиці, оголосили підозру
Численні забої голови і тіла: В Івано-Франківську троє молодиків побили військового
Побиття ветерана на Черкащині: Підозрюваного взяли під варту