Втрати росіян: 6 3 8 1 4 0 (+1130)
USD
НБУ
41.45
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.11
Готівка
46.70

США дали попередження Туреччині щодо наслідків за експорт військового обладнання до РФ

Вашингтон закликає Анкару посилити контроль та врешті вжити заходів, щоб цей експорт припинився
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Сполучені Штати Америки попередили Туреччину стосовно наслідків за експорт військового обладнання у РФ. Влада США говорить про вимоги припинити постачання мікросхем та інших деталей, які використовують у російській військовій техніці, повідомляє Financial Times.

Видання пише, що помічник міністра торгівлі Сполучених Штатів Метью Аксельрод, який займається цим питанням, недавно був з візитом в Анкарі та Стамбулі. Метою поїздки посадовця були намагання припинити незаконну торгівлю до Росії технологій американського походження.

Помічник міністра заявив, що Туреччина повинна більше дбати про те, аби торгівля мікросхемами й іншими деталями, які грають вагому роль у військових операціях Росії в Україні, була припинена. А Вашингтон закликає Анкару посилити контроль та врешті щось зробити, щоб цей експорт припинився.

"Потрібно, щоб Туреччина допомогла нам зупинити незаконний потік американських технологій до Росії. Ми маємо бачити прогрес і швидко з боку турецької влади і промисловості. Якщо цього не відбудеться, в нас не буде іншого вибору, крім як накласти наслідки на тих, хто ухиляється від нашого експортного контролю", – наголосив Аксельрод.

Водночас журналісти припускають, що ці попередження є свідченнями того, як рішення Туреччини зберегти міцні торговельні зв'язки з Росією затьмарило відносини між двома союзниками по НАТО.

Новини за темою: США розширили санкції проти РФ, зокрема проти Мосбіржі. Курс валют сильно стрибнув, але чи вплине це на економіку довгостроково?

Санкції проти РФ

Не слід забувати, що Європейський Союз і Сполучені Штати Америки ще від початку повномасштабного вторгнення запровадили масштабні санкції проти РФ. Однак Анкара не підтримала ці обмеження, а збільшила обсяг торгівлі з цією країною після початку війни.

Тож у США тепер занадто занепокоєні тим, що Туреччина стала ключовим центром, через який електроніка західного виробництва, потрапляє до російських ракет і безпілотників, порушуючи експортний контроль. 

До речі, в червні Рада Євросоюзу в 14-му пакеті санкцій проти РФ заборонила європейським партіям, громадським та дослідницьким організаціям отримувати будь-яке фінансування російського походження.

Читайте також:
Понад два мільйони іноземців виїхали з Росії впродовж року
Європарламентарі закликають зняти всі обмеження на удари західною зброєю по РФ
Останніми місяцями спостерігаються спроби окупантів бити по газорозподільчому обладнанню, – Галущенко
ЗСУ розширили плацдарм у Курській області, а РФ просувається на Донбасі, – ISW