USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10
Втрати орків: 5 4 5 0 9 0 (+1280)
USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10

Рада ЄС схвалила 14-й пакет санкцій проти РФ: До списку потрапили 116 фізичних і юридичних осіб

Зокрема Євросоюз заборонить послуги з перевантаження російського скрапленого природного газу на своїй території
Санкції Росія
Джерело: відкриті джерела

Рада Європейського Союзу ухвалила 14-й пакет економічних та індивідуальних санкцій проти Росії за повномасштабне вторгнення в Україну. Про це йдеться на сайті Євроради.

Нові обмеження спрямовані на економічний, енергетичний, фінансовий сектори РФ, а також ще більше ускладнюють обхід штрафних заходів ЄС.

Пакет включає обмеження щодо ще 116 фізичних і юридичних осіб, відповідальних за дії, що підривають або загрожують територіальній цілісності, суверенітету і незалежності України.

Керівник Офісу президента Андрій Єрмак уже подякував союзникам за рішення.

Деталі

Так, Рада ЄС запроваджує заборону на перевалку російського СПГ в ЄС для подальшого відправлення в треті країни. Обмеження стосується як перевалки з судна на судно, так і з судна на берег. При цьому заборона не поширюється на імпорт СПГ у сам ЄС.

Крім того, заборонено нові інвестиції в СПГ-проєкти в Росії, такі як "Арктик СПГ 2" і "Мурманськ СПГ". Обмежено надання товарів, технологій і послуг для цих проєктів.

Також запроваджено обмеження на імпорт російського СПГ через термінали ЄС, не підключені до газової системи.

Що стосується боротьби з обходом санкцій, то ЄС зобов'яже компанії нести відповідальність за дії дочірніх підприємств у третіх країнах, якщо ті допомагають обходити санкції. Також буде обмежено реекспорт до Росії військової техніки, виробленої в ЄС

Фінансова складова пакета санкцій полягає в тому, що європейським компаніям, які діють за межами РФ, заборонено підключатися до російської альтернативи SWIFT – Системи передачі фінансових повідомлень (СПФС). До того ж заборонено операції з цільовими кредитно-фінансовими установами та постачальниками криптоактивів, створеними за межами ЄС.

Крім того, сьогоднішнє рішення розширює список заборонених товарів, які можуть сприяти технологічному вдосконаленню російського сектору оборони та безпеки: до нього додали певні верстати та деякі "всюдиходи".

Євросоюз також запровадив додаткові обмеження на експорт товарів, які, зокрема, сприяють посиленню російського промислового потенціалу (наприклад, хімічні речовини, включно з марганцевими рудами та сполуками рідкісноземельних металів, пластмаси, землерийну техніку, монітори й електрообладнання), а також додаткові обмеження на імпорт гелію з Росії.

Раніше ми писали, що посли Європейського Союзу погодили 14-й пакет обмежень щодо РФ у відповідь на агресію проти України. Тоді ж Бельгія заявила, що цей пакет максимізує вплив існуючих санкцій шляхом усунення лазівок.

Крім того, у ЄС підготували чорний список із понад 50 компаній з-за меж Євросоюзу, які підпадають під торгові обмеження. Вони забезпечують Росію західними компонентами та допомагають обходити обмеження.

До санкційного списку планували додати і російську співачку Поліну Гагаріну, засновника "Російської мідної компанії" Ігоря Алтушкіна, бізнесмена Романа Троценка, президента "Балтики" Таймураза Боллоєва та інших.

 
 
Читайте також:
В Україні дозволили збільшувати бронь від мобілізації для чиновників і працівників держпідприємств В Україні дозволили збільшувати бронь від мобілізації для чиновників і працівників держпідприємств
Відсьогодні на імпорт яєць і цукру з України до ЄС діють тарифні квоти Відсьогодні на імпорт яєць і цукру з України до ЄС діють тарифні квоти
Росія вдарила по аеродрому в Миргороді, де стояли непрацюючі літаки Су-27, на яких вже давно ніхто не літав Росія вдарила по аеродрому в Миргороді, де стояли непрацюючі літаки Су-27, на яких вже давно ніхто не літав
Під прикриттям перук: В Одесі діяла агентурна група ФСБ, яка, використовуючи накладні зачіски, розвідувала локації систем ППО Під прикриттям перук: В Одесі діяла агентурна група ФСБ, яка, використовуючи накладні зачіски, розвідувала локації систем ППО