Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

Шахтарі Львівщини під стінами Міненерго вимагають виплатити борги по зарплаті. Розмова із заступником міністра завершилась безрезультатно

Борг перед гірниками ДП "Львіввугілля" від лютого до липня цього року становить 510 мільйонів гривень

Львівські шахтарі пікетували під Міністерством енергетики через борги із зарплати

Джерело: Львівська територіальна організація профспілки працівників вугільної промисловості України

Гірники Львівщини сьогодні в Києві під стінами Міністерства енергетики. Причина їхнього візиту – величезні борги по заробітній платі, повідомляє Львівська територіальна організація профспілки працівників вугільної промисловості України.

"Сьогодні представники колективів шахт і підприємств ДП "Львіввугілля" під проводом лідерів Львівської територіальної організації Укрвуглепрофспілки та Регіонального об'єднання НПГУ м. Червогограда прибули у Києві. Профспілка вимагає термінової виплати усієї заборгованості із зарплати і гарантій, що поточна зарплата виплачуватиметься у належні терміни", – говорять в профспілці.

Нині від лютого до липня цього року борг перед гірниками ДП "Львіввугілля", за даними ЗМІ, становить 510 мільйонів гривень.

Львівська територіальна організація профспілки працівників вугільної промисловості України

Власне, тоді ж у Міністерстві енергетики гірники зустрілися із заступником міністра Олександром Хейлом. Однак конкретних відповідей на свої вимоги шахтарі не отримали.

Також, як повідомив перший заступник голови Львівської ОВА Андрій Годик, нарада з приводу вимог шахтарів відбулася сьогодні і в Міністерстві економіки. Теж безрезультатно.

"На превеликий жаль, не отримали жодної конкретики щодо погашення заборгованості перед працівниками ДП "Львіввугілля". Тому будемо вчергове звертатись до Кабміну щодо вирішення питання в короткі терміни", – написав Годик.

Львівська територіальна організація профспілки працівників вугільної промисловості України

Додамо

На українських державних шахтах зараз накопичуються борги по зарплаті через позицію уряду щодо надання переваги імпортованому вугіллю над видобутим на державних шахтах. Сума невиплачених коштів сягає сотень мільйонів гривень.

До того ж нинішня ситуація на українських державних шахтах викликає дуже багато питань і якщо Міненерго не справляється, то треба ставити відповідні питання і міністру, і його заступнику, зазначав в ефірі телеканалу TAK TV політичний аналітик Ігор Рейтерович.

"Ситуація на державних шахтах викликає дуже багато питань. Багато підприємств є збитковими… Потрібно провести аудит всіх державних, щоб зрозуміти, які повинні працювати, а які ні, при цьому щоб всі люди, які там працювали, повинні бути забезпечені роботою", – заявив Рейтерович.

Що ще варто знати?

Міністерство енергетики України та міністр Герман Галущенко неефективно управляють державною вугільною сферою. Про це в коментарі Ukraine World News заявляв раніше народний депутат Олексій Кучеренко.

"Рахункова палата оприлюднила свій звіт по перевірці ефективності використання бюджетних грошей на програми державних вугільних шахт, на ліквідацію, на реновацію і так далі. Оцінка Рахункової палати була об’єктивно негативною, тобто міністерство неефективно управляє державними шахтами… Я порушував питання неодноразово на засіданнях комітету, ми найближчим часом будемо дуже серйозно їм ставити питання, як вони управляють державними шахтами. Чому так сталося, що бюджетна підтримка зростає, але за останні шість-сім років ми витрачаємо на одну тонну вугілля в сім разів більше бюджетних грошей, а вугілля більше не стає", – наголосив Кучеренко.

Також він додав, що кількість вугілля на складах не є показником ефективності діяльності Міненерго.

Нині ж у державного підприємства "Центренерго" зафіксовані мільярдні збитки. Зокрема, в листопаді минулого року Державна аудиторська служба України виявила фінансові порушення у діяльності компанії на суму 5,5 млрд гривень. Відповідні висновки отримали за результатами фінансового аудиту та планової ревізії ПАТ "Центренерго" за період з 1 січня 2022-го по 31 серпня 2023 року.

Зазначалося, що зобов’язання "Центренерго" становлять 15,7 млрд гривень (станом на 30 червня 2023 року). За 2022 рік збиток становив 7,1 млрд гривень, за перше півріччя 2023-го – 720,9 млн гривень. За березень 2024 року, за повідомленням аналітиків, збитки становлять близько 10 млрд гривень.

Читайте також:
Уряд пропонує заморозити мінімальну зарплату та соціальні виплати у 2025 році
Через дефіцит фахівців роботодавці змушені підвищувати зарплати, – НБУ
В Україні запровадять принцип "воюй або працюй", – Шмигаль
Цьогоріч 1872 компанії заборгували зарплату працівникам