Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

Через дефіцит фахівців роботодавці змушені підвищувати зарплати, – НБУ

Нацбанк зазначає, що пожвавлення економічної активності в серпні 2024 року зумовило й подальше збільшення кількості вакансій
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

В Україні залишається дефіцит фахівців, тож зарплати там, де бракує кадрів, поступово збільшуються. Національний банк України оприлюднив Макроекономічний та монетарний огляд за вересень.

В публікації зазначається, що пожвавлення економічної активності в серпні 2024 року зумовило й подальше збільшення кількості вакансій. У серпні найбільше зросла кількість вакансій в охороні та безпеці (у 4,6 раза), телекомунікаціях (на 45%) та охороні здоров’я (на 34%).

"Після шоку, викликаного проблемами з енергопостачанням у попередні місяці, у серпні, за опитуванням підприємств, відновилося й зростання кількості працівників", – йдеться в повідомленні.

Водночас пропозиція робочої сили залишалася обмеженою через наслідки війни, зазначили в НБУ. За даними Центру Разумкова, 73% працюючих вважають мобілізацію проблемою для ринку праці.

Згідно з опитуванням ФОП від ЄБА, 64% підприємств назвали мобілізацію чинником, що має найбільший негативний вплив на бізнес.

Зарплати

Дефіцит кадрів, особливо кваліфікованих, залишається високим. Після незначного зменшення, яке, ймовірно, було викликане зменшенням попиту через зупинки в роботі підприємств унаслідок перебоїв з енергопостачанням, за даними ІЕД, дефіцит кваліфікованих працівників сягнув нового максимуму.

За опитуванням Центру Разумкова, 60% працюючих (роботодавців, найманих працівників, працюючих співвласників підприємств, самозайнятих) вказали на дефіцит кадрів на своєму підприємстві.

"Тиск з боку нестачі працівників зумовив подальше збільшення реальних зарплат", – йдеться в огляді.

Тим часом щоб вивести із "тіні" людей, які отримують зарплату "у конвертах" та не сплачують податки, уряд розглядає низку заходів за принципом "воюй або працюй".

Також в Україні запустили безоплатну програму "Розширення професійного потенціалу жінок у сфері пасажирських перевезень". Вона, зокрема, призначена для навчання жінок на водіїв автобусів

Читайте також:
Уряд пропонує заморозити мінімальну зарплату та соціальні виплати у 2025 році
В Україні запровадять принцип "воюй або працюй", – Шмигаль
Цьогоріч 1872 компанії заборгували зарплату працівникам
За рік середня зарплата українців зросла майже на три тисячі гривень