Втрати росіян: 6 3 8 1 4 0 (+1130)
USD
НБУ
41.45
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.11
Готівка
46.70

Російські війська просуваються поблизу Торецька та Донецька

Експерти Інституту вивчення війни припускають, що натомість просування загарбників через Гродівку, ймовірніше, сповільниться

Війська РФ. Фото ілюстративне

Джерело: відкриті джерела

Війська РФ вкотре просуваються поблизу Торецька та недалеко від Донецька. Однак темп просування окупантів через Гродівку в напрямку Покровська може знизитися, повідомляють аналітики Інституту вивчення війни (ISW).

За даними звіту, 20 серпня обмежені позиційні бої тривали на півночі Харківської області, але підтверджених змін лінії фронту не було. Втім, загарбники мають намір відновити штурмові дії у Вовчанську та завдають ударів з термобаричної артилерії ТОС-1А по висотних будинках, щоб створити умови для майбутніх штурмів, зазначають у Харківському угрупованні військ ЗСУ.

Також напередодні вороги продовжили атаки на лінії Куп'янськ – Сватове – Кремінна, але підтверджених змін на лінії фронту не було. Однак в ISW вважають, що путінські війська просунулися через річку Жеребець у північній Макіївці.

Бої тривали й біля Синьківки, Петропавлівки, в районі Глушківки, Стельмахівки, Кругляківки, біля Новоосинового та Лозової, Андріївки, поблизу Новоєгорівки та Новосергіївки, Макіївки, Невського, Новосадового, Греківки, поблизу Торського, в районі Серебрянського лісу та біля Діброви 19 і 20 серпня, вказують експерти.

"20 серпня російські загарбники продовжили наступ на Сіверському напрямку, але підтверджених змін лінії фронту не було. Російський "воєнкор" розповідав, що путінські війська просунулися на південь і південний схід від Виїмки, але в ISW не знайшли підтвердження цьому", – йдеться у звіті.

Експерти Інституту вивчення війни додають, що війська РФ продовжували наступальні дії під Часовим Яром, що на Донеччині, біля Іванівського, Кліщіївки та Андріївки 20 серпня, але підтверджених змін лінії фронту не було.

Втім, загарбники просунулися на схід і південний схід від Торецька. Геолокаційні кадри, опубліковані 20 серпня, свідчать про просування ворогів вздовж вулиць Центральна та Молодіжна в північно-західній та західній частині Північного. А додаткові геолокаційні кадри, опубліковані 14 і 18 серпня, показують, що російські війська нещодавно просунулися в північно-західній та західній частині Залізного та захопили породний відвал шахти імені Артема.

"Українські медіа повідомляли, що джерела в керівництві української бригади, яка діяла на Торецькому напрямку, заявили, що ЗСУ все ще контролюють близько 20% Нью-Йорка, але вороги просуваються в цьому районі. Натомість російські блогери повторили заяви, що війська РФ нібито зачистили українські сили від Нью-Йорка, повністю захопили селище та просунулися в напрямку Неліпівки, хоча в ISW не знайшли підтвердження цьому", – зазначають аналітики.

Водночас окупанти нещодавно незначно просунулися на схід від Покровська. Геолокаційні кадри, опубліковані 20 серпня, показують, що війська РФ просунулися в межах південно-східної частини Гродівки.

Експерти Інституту вивчення війни припускають, що просування загарбників через Гродівку, ймовірніше, сповільниться. Адже путінські війська почнуть бої в більш міських районах поселення. І їм може бути важко зберегти поточний темп просування, зокрема далі на захід до Мирнограда та Покровська.

"Ці міста є більшими та більш густо урбанізованими порівняно з малими та переважно сільськими населеними пунктами, які російські війська захопили на схід від Покровська та на захід від Авдіївки. Темп просування РФ в цьому районі залежатиме й від того, наскільки добре будуть укомплектовані та оснащені українські сили, які захищають вказані населені пункти", – пояснюють експерти.

Російські блогери стверджували, що війська РФ також просунулися в районі Маринівки, Миколаївки, Комишівки та в напрямку Новогродівки, але в ISW не знайшли візуального підтвердження.

19 і 20 серпня російські окупанти продовжували наступальні дії в районі Воздвиженки, Михайлівки та в напрямку Зеленого Поля, а також в районі Калинівки, Птичого та Скучного.

Російські загарбники нещодавно просунулися на захід від міста Донецька. Геолокаційні кадри, опубліковані 18 серпня, показують, що війська РФ просунулися в північно-західній частині Красногорівки. Російські так звані "воєнкори" стверджують, що 20 серпня в Красногорівці тривали бої.

Також експерти Інституту вивчення війни вказують, що 20 серпня російські окупанти продовжували наступальні дії на південний захід від Донецька, однак підтверджених змін на лінії фронту не було.

Новини за темою: Окупанти просунулися в Донецькій області, проте зменшили кількість авіаударів на Харківському напрямку

Що кажуть в Генштабі ЗСУ?

Сили оборони України продовжують відбивати атаки окупаційних військ, зазначають у Генштабі ЗСУ. Ситуація на Покровському та Торецькому напрямках залишається напруженою. Противник веде активні наступальні дії, намагаючись покращити тактичне положення, українські захисники завдають окупантам значних втрат у живій силі та техніці.

На Торецькому напрямку окупанти за підтримки авіації 23 рази атакували наші позиції поблизу Нью-Йорка, Неліпівки, Торецька та Залізного. 22 боєзіткнення станом на 20 серпня вже завершені.

Разом з тим основні зусилля ворог спрямовує на Покровський напрямок, тут впродовж минулої доби окупанти 62 рази атакували в районах Воздвиженки, Михайлівки, Калинівки, Новогродівки, Гродівки, Миколаївки, Птичого, Скучного та Зеленого Поля. 49 атак українські захисники вже відбили, ще 13 боєзіткнень тривали. 

До речі, напередодні повідомлялося про просування росіян в Луганській та Донецькій областях, де окупанти не полишають спроб захопити нові території України.

Читайте також:
Європарламентарі закликають зняти всі обмеження на удари західною зброєю по РФ
Останніми місяцями спостерігаються спроби окупантів бити по газорозподільчому обладнанню, – Галущенко
ЗСУ розширили плацдарм у Курській області, а РФ просувається на Донбасі, – ISW
Зеленський очікує від Байдена запрошення України в НАТО до завершення його президентської каденції