Втрати росіян: 6 3 8 1 4 0 (+1130)
USD
НБУ
41.45
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.11
Готівка
46.70

Росія готує загони тероборони для звільнення Курської області, – ISW

Кремль не хоче передислоковувати війська з України, тож шукає додаткові резерви
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

У Росії взялися за створення нових загонів територіальної оборони для захисту Курської області. Аналітики американського Інституту вивчення війни з'ясували, з чим пов'язане це рішення.

В ISW заявляють, що рішення Кремля про створення нових загонів для захисту Курської області прийнято через те, що там не хочуть забирати своїх військових зі Східного напрямку, щоб не провалити наступ. Також аналітики вважають, що Путін не хоче проводити тотальної мобілізації для захисту російських територій, щоб не викликати невдоволення серед населення.

Добровольчі загони

Виконуючий обов'язки губернатора Курської області Олексій Смирнов 29 серпня оголосив про створення добровольчого загону "БАРС-Курськ" (БАРС – Бойовий резерв російської армії, – ред.). За його словами, основним завданням формування буде "забезпечення безпеки" в області під час вторгнення і заселення прикордонних населених пунктів області надалі.

Чиновник зазначив, що загін співпрацюватиме з російськими військовими і штабом контртерористичної операції, які здійснюють нагляд за поточними діями Росії в Курській області, а також надаватиме гуманітарну підтримку жителям прикордонних населених пунктів. За словами губернатора, добровольці підпишуть шестимісячні контракти, пройдуть навчання й отримають будь-яку "необхідну" зброю для виконання своїх обов'язків. Влада Курської області опублікувала оголошення про набір до загону 24 серпня.

Такі ж загони формують у Бєлгородській області

Речник Харківського угруповання українських військ полковник Віталій Саранцев повідомив, що російська влада також формує загони "БАРС-Брянськ" і "БАРС-Бєлгород", які надаватимуть підтримку Північному угрупованню російських військ. За оцінками Саранцева, загалом до складу трьох загонів увійде 4921 доброволець.

"Формування цих нових добровольчих загонів відповідає стратегії Кремля, спрямованій на уникнення передислокації в Курську область досвідчених чи боєздатних підрозділів, що беруть участь у бойових діях на Покровському або Торецькому напрямках. Причиною є побоювання уповільнення темпів російських наступальних операцій на цих більш пріоритетних напрямках", – зазначають експерти Інституту вивчення війни.

"Закривають дірки" строковиками та іншими підрозділами з дальніх регіонів

Аналітики додають, що влада РФ також планує залучити на захист прикордонних областей солдатів строкової служби та нерегулярні підрозділи, які дислокуються у дальніх регіонах Росії.

Дослідники нагадують, що на зустрічі із військовими 12 серпня Путін заявив, що підтримує залучення до військових дій на території Курської області добровольчих формувань. При цьому диктатор натякнув, що держава готова підписати відповідні контракти з такими формуваннями.

"Російський лідер, ймовірно, буде продовжувати покладатися на нерегулярні формування для боротьби з українським вторгненням у Курську область, доки російські наступальні операції на сході України не досягнуть кульмінації. Тоді Путін може розглянути можливість перекидання більш боєздатних російських сил із цих напрямків, щоб відтіснити українські підрозділи назад за кордон", – йдеться у звіті ISW.

Яка ситуація у Курській області зараз

Днями Збройні сили України дещо просунулися на північ від міста Суджа, тоді як російські війська відбили деякі інші райони області. Оприлюднені 29 серпня геолокаційні кадри демонструють, що українські військові дійшли до Нижньої Парової (на північ від Суджі) та просунулися у північно-західну частину населеного пункту. Додаткові кадри показали, що росіяни, ймовірно, відбили село Уланок на південний схід від Суджі та східну частину селища Коренево.

ЗСУ продовжували атакувати біля Кореневого, Комарівки (південний захід від Кореневого), Крем'яного (схід від Кореневого), Любимівки (південний схід від Кореневого), Леонідівки (північний захід від Суджі), Малої Локни та Руського Порічного (обидва на північ від Суджі), Мартинівки (північний схід від Суджі), а також в межах Борки (південний схід від Суджі).

Російські джерела стверджують, що українські сили продовжують штурм Кореневого, намагаючись створити шлях на Рильськ (на північний захід від Кореневого). Повідомляється, що поблизу Кореневого воюють підрозділи російського оперативно-тактичного з'єднання "Каскад" (колишнього "Міністерства внутрішніх справ" "Донецької Народної Республіки", яке, за повідомленнями, підпорядковане Росгвардії). Хоча, за іншими даними, російське військове командування раніше розпустило це з'єднання.

Україна розглядала декілька варіантів наступу на найслабші точки російської лінії оборони. Серед таких були удар у Брянській області, удар у Курській області, а також комбінований удар у двох областях одразу або ж ще більший масштаб.

Раніше президент Володимир Зеленський пояснив, що завдяки наступу в Курській області Україні вдалося уникнути можливої російської окупації Чернігівської та Сумської областей.

Читайте також:
Ізраїль масовано атакував об'єкти "Хезболли" в Лівані. Лідер бойовиків заявив про оголошення війни
Ізраїль заклав вибухівку в тайванські пейджери "Хезболли"
Журналісти виявили у родичів деяких нардепів елітну нерухомість, куплену під час війни
Пішли в наступ у Курській області, натомість зупинилися у Покровську: Британська розвідка проаналізувала дії РФ за минулий тиждень