Втрати росіян: 6 3 7 0 1 0 (+1130)
USD
НБУ
41.41
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.12
Готівка
46.55

РФ вдарила ракетою по цивільному судну із зерном у Чорному морі, яке прямувало до Єгипту

Щойно корабель залишив територіальні води України, як по ньому влучила російська ракета
Джерело: Володимир Зеленський

Росія 12 вересня завдала ракетного удару по цивільному судну з пшеницею, яке прямувало з України до Єгипту. Про це повідомив президент України Володимир Зеленський.

За словами глави держави, ракета прилетіла по кораблю у Чорному морі після того як він залишив територіальні води України. За попередніми даними, обійшлося без людських жертв.

"Очікуємо на реакцію світу. Пшениця та продовольча безпека ніколи не мають бути мішенню для ракет", – наголосив Зеленський.

Він нагадав, що Україна є одним із ключових глобальних донорів продовольчої безпеки.

"Від нормальної та безперешкодної роботи нашого експортного продовольчого коридору залежить внутрішня стабільність і життя десятків країн у різних частинах світу", – заявив глава держави.

Зеленський наголосив, критичним є наше постачання продовольства до країн Африки та регіону Близького Сходу.

"Ми й надалі робитимемо все для захисту наших портів, нашого Чорного моря і постачання продовольства на глобальний ринок. Це справжній пріоритет для України – захист життя і так само це має бути пріоритетом для кожної країни", – зауважив український лідер.

"Зернова угода"

Раніше Росія заявила про те, що продовжувати термін дії "зернової угоди", строк якої спливає 17 липня 2023 року, не буде. За словами прессекретаря президента РФ Дмитра Пєскова, сторони не виконали вимог Москви.

Пізніше Зеленський зазначив, що розмовляв з приводу зриву "зернової угоди" з генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррешем.

На тлі загострення ситуації у Чорноморському регіоні президент Української зернової асоціації Микола Горбачов заявив, що "зернова угода" без участі Російської Федерації працюватиме.

В липні цього року президент Володимир Зеленський під час телефонної розмови з генсеком блоку Єнсом Столтенбергом попросив невідкладно скликати раду Україна – НАТО через агресивні кроки РФ у Чорному морі.

Читайте також:
70 млн тонн вантажів вдалося за рік транспортувати українським морським коридором
Атака на "Охматдит": Встановлено особу російського генерала, який командував ракетним ударом
Агента ФСБ, який коригував російські удари по Запоріжжю, засудили на 15 років
Атака по готелю в Краматорську: Слідство розглядає версію цілеспрямованого удару