Втрати росіян: 6 3 7 0 1 0 (+1130)
USD
НБУ
41.41
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.12
Готівка
46.55

Путін не виключає нову хвилю мобілізації в Росії, – ISW

Диктатор, на думку експертів, не хотів би йти на такий крок
Мобілізація в Росії
Джерело: AP photo

Російський президент Володимир Путін не прагне оголошувати мобілізацію в Росії, проте такий крок із його боку допускається. Про це пише американський Інститут вивчення війни.

Експерти ISW прокоментували нещодавню заяву керівника Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирила Буданова про те, що РФ хоче завершити війну своєю перемогою максимум на початок 2026 року.

За їхніми даними, цього року щонайменше 36 регіонів Росії збільшили одноразові виплати контрактникам і щонайменше в 11 областях їм виплачують 1 млн рублів (11 тисяч доларів) або більше. Це своє чергу, мабуть, свідчить про зростання витрат і труднощі з можливістю набору російських військових продовжувати набір персоналу.

Але, незважаючи ні на що, на думку аналітиків, Путін, як і раніше, не схильний оголошувати ще одну хвилю мобілізацію через страх внутрішнього невдоволення.

Диктатор, ймовірно, продовжить давати вказівки Міноборони РФ продовжувати поточні зусилля щодо мобілізації доти, доки такі зусилля не почнуть сильно відставати від оперативних потреб на фронті в Україні.

Новини за темою: В окупованій Луганській області мобілізованим шахтарям пропонують звільнитися, щоб залишити їх без виплат

У разі проблем для Москви на лінії зіткнення, Путін зберігає можливість оголосити ще один раунд мобілізації, як зробив це восени 2022 року, попри своє бажання уникнути необхідності робити це.

Також Інститут вивчення війни оцінює, що Кремль не бажає погоджуватись на зниження інтенсивності бойових дій, оскільки розглядає підтримку ініціативи на всьому театрі воєнних дій як стратегічний імператив.

Аналітики пишуть, що залишається незрозумілим, чи відповість Путін ще одним раундом мобілізації, якщо зіткнеться з ще однією кризою, аналогічною або серйознішою, ніж криза, з якою Кремль зіткнувся восени 2022 року.

ISW не дає однозначної відповіді через те, що за останні два роки інвестиції Росії у розвиток системи формування сил РФ, військової економіки та міжнародних оборонних відносин зросли та, ймовірно, до 2026 року продовжать зростати.

Перша хвиля мобілізації

Як відомо, першу офіційну хвилю "часткової" мобілізації було оголошено у РФ 21 вересня 2022 року. Це сталося після успішної операції України у Харківській області, коли за лічені дні українська армія відновила контроль на величезній території Харківщини. Тоді росіяни додатково призвали близько 300 тис. чоловіків.

Після цього у ЗМІ неодноразово припускали, що Путін може оголосити ще одну хвилю через катастрофічні втрати російських окупантів на фронті. Однак у публічному просторі російська влада стверджує, що "потреби у проведенні мобілізації немає".

Читайте також:
Зеленський очікує від Байдена запрошення України в НАТО до завершення його президентської каденції
Зараз немає такої ділянки фронту, де не висів би дрон: Військовий розповів, як БпЛА змінюють хід війни
На фронті у Харківській області російські військові скаржаться на масові отруєння
СБУ затримала зрадника, який за 1 млн рублів здавав росіянам позиції ЗСУ під Покровськом