Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

Якими пільгами можуть скористатись ветерани війни та їхні сім’ї: Запрацювала е-Карта з повним переліком послуг

На карті представлено 7542 послуги

Фото ілюстративне

Джерело: UWN

В Україні запустили е-Карту послуг для ветеранів війни в громадах. Вона доступна на платформі е-Ветеран. Про це повідомляє пресслужба Міністерства у справах ветеранів.

Хто може скористатись?

На е-Карті ветерани та ветеранки, їхні родини, сім’ї загиблих захисників і захисниць можуть знайти послуги, що пропонуються для них державою, а також недержавні й міжнародні організації. Там представлено 7542 послуги: від психологічної підтримки, медичних програм, патріотичного виховання, працевлаштування, мистецтва до всього необхідного для розвитку ветеранських об’єднань та підприємницьких ініціатив ветеранів.

"E-Карта – це по суті агрегатор даних, якого бракувало ветеранській спільноті. Тепер усе, що потрібно ветеранам і ветеранкам, можна швидко знайти через свій смартфон або комп’ютер, зазначивши лише область або свою територіальну громаду. Е-Карта – це в першу чергу інструмент інформування про можливості розвитку й допомоги для ветеранів і ветеранок у їхніх громадах. Водночас це єдине місце, де інформація подана простою мовою про те, що можна отримати просто тут і зараз", – йдеться в повідомленні.

Карта оновлюватиметься щодня. Проте за достовірність та повноту інформації, відображеної на платформі, несуть відповідальність винятково організації, що надали таку інформацію.

Мінветеранів

Як користуватись картою?

Спочатку потрібно зайти на сайт. Після чого відфільтрувати область, громаду та тип послуги. 

Після того як користувач перечитає назву та опис опцій, що надаються у межах послуги, він має прийти за адресою, яка буде вказана, та подає заяву на послугу або і відразу отримати її.

У разі, якщо користувачу трапилася неточна чи неповна інформація – варто повідомити у структурний підрозділ ОВА, на який покладені функції з питань ветеранської політики.

Раніше

У листопаді 2023 року в Україні запустили Всеукраїнський проєкт із підготовки громад до повернення ветеранів та ветеранок у цивільне життя. 

Організатори кажуть, що одним із головних завдань проєкту є інформаційно зламати міфи про ветеранів, змінити дизайн мислення голів громад для того, щоб вони бачили перспективу у людях, які повертаються з фронту. Так, у ході проєкту 100 голів громад та старост сіл з усієї України пройдуть навчання з розробки та реалізації ветеранських політик. Проєкт триватиме рік.

Також в Україні презентували інтерактивну карту ветеранських бізнесів. Метою цього проєкту є посилення ветеранів через бізнес, підтримка їхньої підприємницької діяльності та адаптація до мирного життя.

Скільки ветеранів війни мають статус безробітних?

Станом на квітень близько 30% українських ветеранів мали статус безробітних. І це зокрема через психологічний дискомфорт від повернення у цивільне середовище.

Читайте також:
Цього року в ряди ВМС стане флагман "Гетьман Іван Мазепа": Як його застосовуватимуть
Бої у Часовому Ярі: Окупанти рухаються до Торецька
З Маріуполя вивезли ще одну партію українського зерна
Шалені втрати на спробі взяти лиш один мікрорайон міста: Військові назвали, скільки росіян загинуло у Часовому Ярі