Втрати росіян: 6 5 0 6 4 0 (+1470)
USD
НБУ
41.21
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.96
Готівка
46.40

Попри санкції Росія постачає нафту в порти ЄС

Танкери вивантажують російську нафту в портах Євросоюзу усупереч забороні
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Упродовж тижня Росія танкерами доставляє нафту в порти Європейського Союзу. За цей час було помічено 15 танкерів з нафтою. Про це пише Greenpeace.

Видання зазначає, що судна завантажують сиру нафту в російських портах Балтійського моря. За даними GPS, судна попрямували безпосередньо до портів ЄС, щоб відкачувати там сиру нафту.

"Це порушує чинні санкції Євросоюзу. Транспортування російської сирої нафти морським транспортом до ЄС заборонено з березня 2023 року. У перевезеннях були задіяні судна грецьких судноплавних компаній, частина з яких входить до складу так званого російського тіньового флоту. Це танкери, яких підозрюють у допомозі Росії в обході санкцій", – йдеться у публікації.

Використовуючи супутникові дані, дослідники Greenpeace виявили близько 15 танкерів з липня 2024 року, які прямували безпосередньо до європейських портів із російських портів Балтійського моря – Приморськ, Усть-Луга та Новоросійського нафтового порту на Чорному морі.

Осаду кораблів показало, що судна залишили російські нафтові порти повні та завантажені. Після прибуття в порти призначення осаду танкерів поменшало на кілька метрів. Це є доказом того, що кораблі були повністю або частково відкачані. Кожен із танкерів довжиною близько 250 метрів може перевозити понад 150 млн літрів сирої нафти.

Тіньовий флот РФ

За даними Greenpeace, експорт російської нафти застарілими танкерами ставить під загрозу німецьке узбережжя Балтійського моря. Ризик розливу нафти різко зріс з початку війни проти України і набрання чинності штрафних заходів проти Росії.

Відколи Європейський Союз припинив імпортувати російську нафту, Росія почала відправляти більше сирої нафти морськими суднами, зазначає Greenpeace. Однак пакет обмежень з боку країн "Великої сімки" забороняє західним судноплавним компаніям та компаніям зі страхування судів брати участь в експорті російської нафти вартістю понад 60 доларів за барель. Росія оминає ці санкції, використовуючи для експорту судна інших судноплавних компаній з іншою страховкою.

Ці кораблі так званого тіньового флоту найчастіше старі та перебувають у поганому стані. Вантажне судно "Рубін", у якого, як повідомляється, було пошкоджено корпус, вже кілька днів блукає біля південного узбережжя Норвегії. Він завантажив вибухонебезпечний вантаж із 20 тисячами тонн аміачної селітри. Тому кілька європейських портів не дозволяють судам заходити. Мальта дозволила судну увійти.

Тисячі російських танкерів прямують через Балтійське море

За даними Greenpeace, багато танкерів також недостатньо застраховані, тому неясно, хто платитиме за збитки у надзвичайній ситуації. Біля німецького узбережжя Балтійського моря танкери проходять особливо небезпечними водними шляхами – так званим Кадетринне: системою глибоких каналів на морському дні. За даними Greenpeace, минулого року через Балтійське море пройшли майже 1000 нафтових танкерів. Це більше, ніж будь-коли раніше.

Згідно з дослідженням, із січня 2021 року кількість рейсів танкерів із сирою нафтою з російських портів Балтійського моря вздовж німецького узбережжя Балтійського моря збільшилася на 70%. Проте загальний обсяг судноплавства цим маршрутом з початку війни знижується. При цьому середній вік нафтових танкерів, що використовуються, збільшився з 8,9 року у 2021 році до 16,6 року – у 2024-му.

Щомісячний дохід Росії від експорту нафти наразі більший, ніж до повномасштабного вторгнення в Україну. Залучені власники суден і трейдери допомогли РФ обійти обмеження ціни. Так, близько 11 мільярдів доларів щорічно "випаровуються" між моментом, коли нафта покине Росію, до моменту, коли вона досягне покупців. 

РФ минулого року поставила китайським покупцям 107 мільйонів тонн сирої нафти, випередивши Саудівську Аравію, і стала найбільшим нафтовим постачальником Китаю.

Водночас імпорт нафти в Індію з Росії зріс у травні до рекордних 2,1 мільйона барелів на день. Це пов'язано зі зниженням попиту Китаю на російську нафту.

Читайте також:
Голові Центробанку РФ Набіулліній СБУ оголосила підозру
Захист України від кібератак з боку Росії посилять Канада і Франція
В ЄС засудили ядерні загрози Путіна
РФ має в Китаї секретний проєкт розробки БпЛА для війни в Україні, – ЗМІ