Втрати росіян: 6 5 0 6 4 0 (+1470)
USD
НБУ
41.21
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.96
Готівка
46.40

РФ має в Китаї секретний проєкт розробки БпЛА для війни в Україні, – ЗМІ

Тим часом Пекін заперечує подібну інформацію
Російський БпЛА. Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Росія створила в Китаї таємну програму для розробки та виробництва ударних безпілотників для того, щоб використовувати їх у війні проти України. Про це повідомляє Reuters посилаючись на свої джерела в розвідці.

Зокрема в розпорядженні журналістів є один з документів, в якому зазначено, що російське ТОВ "Купол", яке є дочірнім підприємством державної збройової компанії РФ "Алмаз-Антей", розробило й провело в Китаї літальні випробування нової моделі безпілотника "Гарпія-3" (G3).

Разом з тим компанія "Купол" заявила Міноборони Росії, що може виробляти такі БпЛА у великих обсягах на заводі в Китаї, щоб уже надалі цю зброю можна було застосувати для війни в Україні. 

Компанія навіть охарактеризувала дрон "Гарпія-3" як такий, що може летіти на відстань понад дві тисячі кілометрів разом з навантаженням 50 кілограмів.

"Міністерство закордонних справ Китаю повідомило, що не знало про такий проєкт. А в країні діють суворі заходи контролю за експортом дронів або безпілотних літальних апаратів", – пише видання.

Втім, джерела кажуть, що постачання зразків безпілотників для "Купола" схоже на перший конкретний доказ того, що БпЛА, виготовлені в Китаї, доставляли у РФ з початку повномасштабної війни в Україні.

Тим часом Пекін неодноразово заперечував, що Китай або китайські компанії постачали Росії зброю для використання в Україні. Та заявляв, що країна залишається нейтральною.

Новини за темою: Китай та Бразилія допомагають Путіну продовжувати війну, – Зеленський

Раніше західні ЗМІ писали, що Росія взяла китайський двигун і деталі: виготовляє новий ударний безпілотник дальньої дії, який назвали "Гарпія-А1". Виготовленням нових дронів займається також компанія ІЕМЗ "Купол", яка є дочірнім підприємством російського виробника озброєнь "Алмаз-Антей". І нібито РФ вже застосовувала "Гарпію" проти військових і цивільних об'єктів в Україні.

Читайте також:
Трамп перед зустріччю з Зеленським зробив заяву про мир в Україні
Голові Центробанку РФ Набіулліній СБУ оголосила підозру
Захист України від кібератак з боку Росії посилять Канада і Франція
Байден очолить засідання "Рамштайну" на рівні лідерів держав