Втрати росіян: 6 5 0 6 4 0 (+1470)
USD
НБУ
41.21
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.96
Готівка
46.40

Підстанцію на Запорізькій АЕС атакував дрон, - МАГАТЕ

Ця підстанція забезпечує електроенергією об'єкти ЗАЕС

ЗАЕС

Джерело: відкриті джерела

Одна з підстанцій біля контрольованої РФ Запорізької АЕС, імовірно, зазнала атаки дроном. Експерти МАГАТЕ заявили, що почули вибухи.

Як зазначили у МАГАТЕ, ситуація з ядерною безпекою залишалася нестабільною протягом минулого тижня: одна команда шукала укриття через присутність безпілотників у цьому районі, інша команда чула зенітний вогонь і потужний вибух під час повітряної тривоги, а третя команда відвідала місце ймовірної атаки безпілотника.

Також на ЗАЕС команда МАГАТЕ чула вибухи протягом усього тижня, в тому числі кілька вибухів поблизу майданчика. Про пошкодження станції не повідомлялося.

Окрім цього було зафіксовано ймовірний удар безпілотника, який стався в п'ятницю вдень на підстанції 35/6 кВ приблизно за 300 метрів від станції. Ця підстанція забезпечує електроенергією об'єкти ЗАЕС, які не пов'язані з безпекою.

Окупанти використовують ЗАЕС для навчання пілотів FPV-дронів

У Центрі протидії дезінформації зазначають, що Росія влаштувала на ЗАЕС навчання для своїх пілотів FPV. Стратегічний ядерний об'єкт загарбники використовують як щит. Більше того, ці пілоти тероризують Нікополь, використовуючи українське місто з цивільними в якості полігону.

Генеральна конференція Міжнародного агентства з атомної енергії під час своєї 68-ї сесії 65-ю голосами схвалила резолюцію "Ядерна безпека, захищеність та гарантії в Україні". Співавторами документа виступили 52 країни – члени МАГАТЕ.

Читайте також:
МАГАТЕ закликає Росію негайно деокупувати ЗАЕС і повернути станцію під контроль України
Жоден реактор ЗАЕС не буде перезапущено, доки триває війна, – Гроссі
МАГАТЕ контролюватиме ключові електропідстанції в Україні
МАГАТЕ надасть Україні техпідтримку в добудові блоків Хмельницької АЕС