Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

Мобілізація, ювілейний саміт НАТО та старт Олімпійських ігор: Про які події липня варто знати українцям

Джерело: UWN

Продовжуватимемо боронити нашу державу та вболіватимемо за Україну на літніх Олімпійських іграх у Франції – такий план маємо на липень, який принесе нам кілька подій.

Окрім Олімпійських ігор, про які ми вже встигли розповісти, увагу українців приверне і ювілейний саміт НАТО, який проходитиме у Вашингтоні. (Там, до речі, обіцяють дуууже багато хороших новин для нашої країни.)

Про все детально – в матеріалі UWN.

Воєнний стан та мобілізація

Воєнний стан у липні

Мобілізацію та воєнний стан в Україні продовжили щонайменше до 11 серпня 2024 року. Тож в умовах воєнного стану українці житимуть і протягом другого місяця літа.

Нагадаємо, воєнний стан в Україні ввели через повномасштабну збройну агресію Росії. Це особливий правовий режим, що передбачає надання органам державної влади, військовому командуванню, військовим адміністраціям та органам місцевого самоврядування повноважень, необхідних для відвернення загрози.

У зв'язку з цим в Україні діє і загальна мобілізація. Це означає, що чоловіки від 18 до 60 років вважаються військовозобов'язаними, а отже припадають під призов до армії. Варто зауважити, що окрім чоловіків військовому обліку підлягають жінки, які працюють за медичними спеціальностями. 

Завершується оновлення даних військовозобов'язаних

Законом про мобілізацію 3633-IX визначена дата завершення оновлення даних та постановки на облік. Зробити це необхідно протягом 60 днів від початку дії закону. Тобто до 16 липня необхідно:

  • громадянам, які стоять на військовому обліку, оновити персональні дані 
  • чоловікам у віці від 18 до 60 років стати на облік військовозобов'язаних у ТЦК та СП за місцем проживання

Якщо не оновити дані, не стати на облік, загрожує штраф від 17 тис. гривень до 25,5 тис. гривень.

Суспільство

Більше української мови

З 17 липня діють нові вимоги до використання державної мови в ефірі україномовних програм. Відтоді починає діяти один з пунктів закону про медіа у новій редакції.

"Використання недержавної мови в ефірах допускається лише у вжитих учасниками програм сталих виразах, коротких фразах чи окремих словах. А усі виступи, інтерв'ю, коментарі, пояснення, запитання, окремі репліки тощо недержавною мовою мають бути перекладені, дубльовані або озвучені українською", – пояснив уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

Спорт

З 26 липня до 11 серпня Франція прийматиме ХХХІІІ літні Олімпійські ігри. Для країни це буде втретє за історію сучасних змагань. День відкриття Олімпійських ігор-2024 – 26 липня – вперше пройде на воді замість традиційного олімпійського стадіону (буде цікаво та видовищно, сподіваємось).

Відомо, що більшість спортивних змагань та активностей для вболівальників проходитимуть у Парижі та локаціях, які розташовані у столичному окрузі. Спортивні заходи також заплановані у більш віддалених регіонах, наприклад, у місті Лілль за 225 км від Парижу та Марселі (430 км). А змагання із серфінгу відбудуться за 15,6 тис. км – на тихоокеанському острові Таїті, що входить до складу заморської території країни Французька Полінезія.

Сама ж програма літніх Олімпійських ігор 2024 року включатиме 32 види спорту, в яких розіграють 329 медалей. Тут варто пояснити, що до 28 традиційних видів спорту літньої Олімпіади додано ще 4:

  • брейкінг (брейк-данс)
  • скейтбординг
  • спортивне скелелазіння
  • серфінг

На літні Ігри-2024 у Франції з'їдуться близько 10,5 тисяч спортсменів з усіх куточків світу. Станом на 31 травня цього року 102 українські спортсмени отримали ліцензії на Олімпіаду у 22 видах змагань.

Тож готуйтесь вболівати за наших!

Світ

Зміни для біженців

Польща. 

З 1 липня набирають чинності зміни до спецзакону про допомогу українцям, які застосовують низку нововведень:

  • Номер PESEL UKR треба отримувати не протягом 30 днів після прибуття, а негайно (тобто без зазначення термінів). Надаватимуть його тільки за наявності дійсного закордонного паспорта
  • Хто оформляв PESEL UKR на підставі інших документів, має протягом 60 днів оновити дані та надати дійсний документ
  • оплата проживання у центрах тимчасового перебування: через 120 днів після першого в'їзду треба сплатити 50% за проживання (до 40 злотих на добу, 15 злотих на дитину, якщо є допомога "800+"), через 180 днів – 75% (до 60 злотих на добу, плюс 15 злотих за дитину). Не сплачують за проживання особи з інвалідністю, жінки старше 60 років, чоловіки старше 65 років, вагітні жінки, одинокі особи з трьома дітьми і більше та неповнолітні, на яких не виплачується допомога
  • скасовується компенсація полякам за прихисток українців.

Словаччина. 

Період проживання в закладі з надання притулку тепер обмежений терміном у 120 днів. До нього також зараховують ті дні, які у притулку українці проживали до набрання вимогами чинності. До цього строку також прив'язана допомога на проживання.

Виключення передбачили для вразливих осіб: тим, кому 65 років та більше, одному з батьків чи одній людині, яка доглядає за дитиною до 5 років, дітям до 5 років.

Ювілейний саміт НАТО у Вашингтоні

9–11 липня США прийматимуть саміт Північноатлантичного альянсу на 75-ту річницю створення організації.

Чому цей саміт для нас важливий? Віцепремʼєр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина говорить, що тут програма максимум для України – таки "почути про запрошення вступити до НАТО" і навіть більше. За її словами, Київ очікує, що союзники ухвалять важливі рішення щодо гарантій безпеки та "стратегічних оборонних питань, які повʼязані з планом перемоги України".

А ще, ймовірно, Україна у Вашингтоні отримає оцінку проєкту річної національної програми, який має підготувати країну до майбутнього членства в військово-політичному блоці.

Нині ж Україна розглядає участь в кількох платформах у рамках саміту НАТО, уточнював президент України Володимир Зеленський під час спільної пресконференції з президентом Словенії Наташею Пірц Мусар.

"Платформа щодо коаліції ППО Patriot. Це засідання обов'язково буде. І ми працюємо над результатом, як я вже казав, над результатом щодо відповідної кількості систем Patriot для України", – заявив глава держави.

Друга платформа – серйозний пакет щодо підтримки українських військових. Третя – засідання всіх гарантів безпеки. Очікується і засідання Ради Україна – НАТО.

Прогнози. Нині генсек альянсу Єнс Столтенберг каже, що ювілейний саміт Північноатлантичного альянсу у Вашингтоні буде "дуже добрим" як для блоку, так і для України. Там зазначають, що нарощування допомоги союзників для України буде ключовим пріоритетом для лідерів країн НАТО під час зустрічі у Вашингтоні.

"Генеральний секретар очікує, що члени альянсу погодяться на те, що НАТО візьме на себе провідну роль у координації і наданні безпекової допомоги і тренувань для України. Столтенберг також запропонував надати Україні довгострокові фінансові зобов'язання", – додають там.

Важливі дати

У другому місяці літа в Україні відзначають два важливих свята – День Української Державності та День хрещення Київської Русі-України. Цьогоріч ми святкуватимемо їх в нову дату – 15 липня.

За українським законодавством у мирний час День Української Державності (який цього року припадає на понеділок) має бути вихідним днем. Але, оскільки зараз країна перебуває у воєнному стані (його продовжили до 11 серпня 2024 року), то відповідно до закону "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану" додаткових вихідних у липні не буде.

Читайте також:
Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь
В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський
ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ "Хортиця"
Поважати і співчувати, а не жаліти. Як спілкуватися з людьми без кінцівки або з протезом