Втрати орків: 4 8 9 8 7 0 (+1410)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40

На т.о. Луганщині окупанти погрожують матерям відбирати немовлят: Це порушує Конвенцію щодо злочинів геноциду

Аналітики ISW говорять і про те, що російські чиновники продовжують мілітаризувати українську молодь на окупованих територіях України
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

У лікарнях тимчасово окупованої Росією Луганської області матерям погрожують відбирати новонароджених дітей, якщо жоден із батьків не зможе довести, що вони мають російське громадянство. І це є порушенням статті Конвенції про запобігання злочину геноциду, йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Як повідомив голова Луганської обласної військової адміністрації Артем Лисогор, з 6 травня мами, які народжують в лікарнях тимчасово окупованої Луганщини, повинні підтверджувати громадянство Російської Федерації хоча б в одного з батьків новонароджених для виписки з лікарні.

"Якщо цей звіт правдивий, то такі дії порушують статтю II(d) Конвенції про запобігання злочину геноциду та покарання за нього, яка визначає геноцид як "запровадження заходів, спрямованих на запобігання народженню в групі", – пояснюють експерти ISW.

Крім того, аналітики вказують, що російські чиновники продовжують зусилля з мілітаризації та індоктринації української молоді на окупованих територіях України.

Натомість в так званій "ЛНР" 1 травня заявили, що розробляють новий підручник, який викладає новітню історію т.о. Луганської області відповідно до російських стандартів освіти.

Однак за словами очільника Луганської ОВА, окупанти шукають кошти на друк нового підручника історії.

"Окупаційна влада так званої "ЛНР" звернулася до росіян щодо виділення коштів на друк нового підручника історії "Молодої республіки" – проєкт хочуть представити громадськості після травневих свят. Пропагандистське видання розроблене на основі існуючих раніше із додаванням розділу про події останніх двох років. Якщо гроші надійдуть вчасно і не зникнуть, то вже з вересня матеріали за цим підручником зі спотвореним літописом Луганщини хочуть викладати в місцевих школах", – зазначив Лисогор.

Новини за темою: Попри постійні вибухи вони продовжують жити життя: Як нині проживають люди на Донбасі?

Влада РФ хоче сформувати "російську ідентичність", нав'язуючи депортованим дітям свою ідеологію

Разом з тим, російська влада розробила цілу систему "перевиховання" викрадених з України дітей. І намагається сформувати в них "російську ідентичність". У РФ вважають їх "потенційними терористами", бо діти можуть почати протидіяти загарбникам, зясували розслідувачі видання Meduza.

У вивчених документах, зокрема, йдеться: перед російськими вчителями стоїть завдання "переорієнтації та становлення російської ідентичності підростаючого покоління "Донецької та Луганської Народних Республік", Запорізької та Херсонської областей".

Додамо, в січні цього року Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) ухвалила резолюцію про становище дітей України. Порівняно з Резолюцією 2495 (2023 рік), що Асамблея ухвалила минулого квітня, цей документ містить додаткові положення на захист українських дітей – депортація дітей України становить воєнні злочини, злочини проти людяності та містить ознаки геноциду.

Читайте також:
Про євреїв та релігію на війні, "ждунів" та "капеланські" реформи. Розмова з першим рабином в ЗСУ Давидом Мільманом
МЗС відновлює консульські послуги для військовозобовʼязаних чоловіків за кордоном
Під час наступу росіян у Харківській області у бійців ЗСУ вийшли з ладу Starlink
Зеленський схвалив мобілізацію засуджених